Menu Zamknij

Ogórki konserwowe

ogórki konserwowe

Najlepszy sprawdzony przepis mojej mamy na ogórki konserwowe. Dzięki idealnej proporcji zalewy ogóreczki są kruchutkie i mega smaczne. Nie za kwaśne, nie za słodkie, po prostu idealne. Poznaj mój sprawdzony przepis. Zapraszam.

Ogórki konserwowe – Składniki:

Składniki ogólne:

  • ogórki gruntowe (dowolna ilość ,i im mniejsze tym ,smaczniejsze)
  • gorczyca biała
  • marchew
  • ziele ang.
  • liście laurowe
  • cebula
  • koper

Zalewa:

  • Na 6 szklanek wody:
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 dużych łyżek cukru (zalewę zagotować)

Ogórki konserwowe – Wykonanie:

  1. Ogórki wkładamy do słoików. Do każdego słoiczka wsypujemy trochę gorczycy, parę plasterków marchwi, dwa ziela angielskie, listek laurowy, trochę cebulki, gałązkę kopru.
  2. Zalać przygotowaną zalewą.
  3. Gotować od wrzenia 15 minut. (Nie można dokładnie ustalić ile zalewy ugotować do ilości ogórków, bo zależy jak ciasno wkładamy do słoików. Gdy mi brakuje gotuję nową zalewę. Są pyszne. Smacznego!

Zobacz również mój przepis na ogórki kanapkowe. To super dodatek do śniadań i kolacji.

ogórki konserwowe przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *