Menu Zamknij

Drożdżówka z kruszonką

Prosty przepis na puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką. Sprawdzony, niezawodny przepis. Serdecznie polecam.


Składniki:

  •  3 szklanki mąki
  •  3/4 szklanki cukru
  •  1 op. cukru waniliowego
  •  pól kostki drożdży
  •  3 żółtka
  •  pół kostki margaryny `Kasia`
  • 3/4 szklanki mleka

Kruszonka:

  •  1/3 kostki masła
  •  pół szklanki mąki
  •  cukier waniliowy
  •  1/3 szklanki cukru

Sposób wykonania:
Przygotowujemy rozczyn: Pokruszyć drożdże do miski,wsypać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki,zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.15 minut). Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę,dolewamy żółtka utarte z 1/3 szklanki cukru,delikatnie mieszając. Następnie dodajemy rozczyn również delikatnie mieszając,a na koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną kasie.Zagniatamy ciasto tak długo ,aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od miski.Przekładamy do wcześniej posmarowanej tłuszczem podłużnej foremki.Zagniatamy kruszonkę z masła ,mąki ,cukru i cukru waniliowego. Ciasto obsypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 st.,ok 40 min.

6 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *