Menu Zamknij

Drożdżowe serduszka

Składniki na ciasto ok. 70szt. :

  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 70g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 80g masła
  • szczypta soli
 
Wykonanie:
  1. Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
  2. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  3. Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrobić ciasto (można hakami miksera). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
  4. Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca.
  5. Każde posmarować pozostałym żółtkiem zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka.
  6. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w180 stopniach ok. 10 minut.Wystudzić na metalowej kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *