Składniki na ciasto ok. 70szt. :
- 500g mąki
- 30g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 70g cukru
- 250 ml letniego mleka
- 80g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
- Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrobić ciasto (można hakami miksera). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
- Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca.
- Każde posmarować pozostałym żółtkiem zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka.
- Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w180 stopniach ok. 10 minut.Wystudzić na metalowej kratce.