Menu Zamknij

Fasolka konserwowa na teraz i na zimę

{wp_ad_camp_1]

Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na smaczną fasolkę na teraz i do słoików na zimę według przepisu mojej Mamy. Powiem tak – w fasolce, aby była smaczna cały sekret tkwi w zalewie. Uwielbiałam, kiedy mama ją zaprawiała. Dzisiaj ja kontynuuję tą tradycję, ponieważ jest przepyszna w smaku. Odpowiednie proporcje w zalewie dają jej ten niepowtarzalny smak. Nie za słodka, nie za kwaśna – taka w sam raz. Podajemy ją jako danie osobne lub jako dodatek do dań.

Fasolka konserwowa – składniki

  • fasolka szparagowa żółta lub zielona
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Fasolka konserwowa – sposób przygotowania

Fasolkę myjemy, obcinamy końce. Garnek o pojemności 5 litrów napełniamy 3/4 fasolką. Zalewamy do pełna wodą. Dodajemy 1,5 łyżki soli, 3 łyżki cukru i 3/4 płaskiej małej łyżeczki kwasku cytrynowego. Gotujemy od wrzenia ok.5 minut. Gdy ostygnie, wyjmujemy fasolkę, kroimy w kawałki, wkładamy do słoików i zalewamy wodą z gotowania fasoli. W dużym garnku gotujemy słoiczki od wrzenia wody 30 minut. Następnego dnia również gotujemy słoiczki od wrzenia 30 minut. Gotujemy 2 dni po to, aby fasolka trzymała długo, bo lubi garować. Gotuję 2 razy i trzyma cały rok. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *