Menu Zamknij

Zupa klopsowa



  • Składniki;
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • pól bułki czerstwej
  • ziele ang.4 ziarenka
  • 4 listki laurowe
  • kostka bulionu
  • Wywar;
  • 3 marchwie
  • 3 pietruszki
  • por
  • ponadto;
  • sól ,pieprz, 3 czubate łyżki mąki, śmietana słodka.koperek ,cukier i ocet

Wykonanie;
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,,poszatkowaną cebulką i bułką uprzednio namoczona i odcisniętą.Dodajemy sól i pieprz do smaku i formujemy klopsiki.Do garnka wlewamy wodę( w zależności ile chcemy zupy).Do wrzącej wody wkładamy poszatkowane warzywa oraz ziele ang.,  liście  laurowe i kostkę bulionu.Gotujemy 15 minut .Następnie wkładamy klopsiki ,dalej gotując ok 15 min . Po tym czasie zupę zaciągamy mąka rozprowadzoną w zimnej wodzie .(około 3 czubate łyżki na 3/4 szkl zimnej wody.Chwilę gotujemy.Do smaku dodajemy trochę octu lub kwasku oraz cukier.Na koniec posypujemy koperkiem. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *