Składniki:
- 6 dużych ogórków kiszonych
- 1 kostka bulionu
- 30 dag mięsa (może być żeberko,lub 4 skrzydełka lub kawałek łopatki)
- włoszczyzna (4 marchewki ,2 pietruszki,kawałek selera ,kawałek pora)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 5 ziemniaków
Przygotowanie:
Do średniego garnka wkładamy mięso ,zalewamy 3/4 wodą ,solimy i zagotowujemy.Gdy się zagotuje dodajemy potartą włoszczyznę(lub pokrojoną w kostkę),ziele ang.,liście laurowe i kostkę bulionu.Gotujemy ok 1 godz.Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy ,aż ziemniaki zmiękną.Następnie wrzucamy potarte ogórki (nie wyciskamy soku).Po dodaniu ogórków gotujemy chwilę i dodajemy koperek.Śmietanę wlewamy do kubeczka dodajemy parę łyżek zupy ,mieszamy i wlewamy całość do naszej ogórkowej (w ten sposób śmietana nam się nie zważy).Smacznego