Drobiowe kotleciki szu szu to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Są to trochę inne kotlety niż tradycyjne. Uwielbiają je dzieci, ponieważ przypominają nuggetsy. Bardzo prosto się je wykonuje. Mięso w środku ma delikatną konsystencje, które rozpływa się w ustach.
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka
- olej do smażenia
Marynata:
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka jaj
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
- łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- szczypta pieprzu chilli cayenne ,(niekoniecznie
Wykonanie:
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy pod skosem na kotleciki o grubości 1 cm. W większej miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Bardzo dokładnie mieszamy ,a następnie zanurzamy w niej kawałki piersi z kurczaka. Zamoczone w marynacie odkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej (na minimum 0,5 głębokości) smażyć z obu stron kotleciki na rumiano. Smacznego.
świetne!