Menu Zamknij

Kotleciki szu szu

Drobiowe kotleciki szu szu to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Są to trochę inne kotlety niż tradycyjne. Uwielbiają  je dzieci, ponieważ przypominają nuggetsy. Bardzo prosto się je wykonuje. Mięso w środku ma delikatną konsystencje, które rozpływa się w ustach.

 

Składniki: 
 
  • Filet z piersi kurczaka
  • olej do smażenia
Marynata:
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka jaj 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • szczypta pieprzu chilli cayenne ,(niekoniecznie
 
Wykonanie:
 
Umytą i osuszoną pierś  z kurczaka kroimy pod skosem na kotleciki o grubości 1 cm. W większej miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Bardzo dokładnie mieszamy ,a następnie zanurzamy w niej kawałki piersi z kurczaka. Zamoczone w marynacie odkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej (na  minimum 0,5 głębokości) smażyć z obu stron kotleciki na rumiano. Smacznego.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *