Sałatka Król stołu to danie ,które króluje ,po prostu rządzi na stole. To świetna propozycja przekąski imprezowej. Jest prostą sałatką składającą się z 4 warstw i sosu ,ale za to bogata w smak i zachwyci każdego. Na jej wierzchu pokruszone prażone migdałki nadają jej fajnej chrupkości. Polecam.
Składniki:
- 260 g sera feta półtłustego lub tłustego
- 2 garści migdałów w płatkach
- 4 duże garści roszponki
- 3 buraczki średniej wielkości
Sos:
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól ,pieprz do smaku
Wykonanie:
- Buraczki ugotować do miękkości i ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę ok 1 cm. Ser feta również w ten sam sposób pokroić.
- Na suchej patelni uprażyć migdałki.
- Następnie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Na dnie miseczki wyłożyć 2/3 roszponki i polać połową sosu. Na to wyłożyć pokrojone w kostkę buraczki.
- Następnie wyłożyć pozostałą część roszponki polewając drugą połową sosu.
- Na wierzch ułożyć pokrojony w kostkę ser i posypać płatkami migdałów wcześniej uprażonymi.
- Najładniej sałatka prezentuje się w misce przezroczystej.
- Ja przygotowałam sos winegret ,ale można użyć majonezowy lub czosnkowy wg. uznania.