Menu Zamknij

Sałatka Król stołu

Sałatka Król stołu to danie ,które króluje ,po prostu rządzi na stole. To świetna propozycja przekąski imprezowej. Jest prostą sałatką składającą się z 4 warstw i sosu ,ale za to bogata w smak i zachwyci każdego. Na jej wierzchu pokruszone prażone migdałki nadają jej fajnej chrupkości. Polecam.

Składniki:

  • 260 g sera feta półtłustego lub tłustego
  • 2 garści migdałów w płatkach
  • 4 duże garści roszponki
  • 3 buraczki średniej wielkości
Sos:
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól ,pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Buraczki ugotować do miękkości i ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę ok 1 cm. Ser feta również w ten sam sposób pokroić.
  2. Na suchej patelni uprażyć migdałki.
  3. Następnie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  4. Na dnie miseczki wyłożyć 2/3 roszponki i polać połową sosu. Na to wyłożyć pokrojone w kostkę buraczki.
  5. Następnie wyłożyć pozostałą część roszponki polewając drugą połową sosu.
  6. Na wierzch ułożyć pokrojony w kostkę ser i  posypać płatkami migdałów wcześniej uprażonymi.
  7. Najładniej sałatka prezentuje się w misce przezroczystej.
  8. Ja przygotowałam sos winegret ,ale można użyć majonezowy lub czosnkowy wg. uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *