Menu Zamknij

Domowa masa makowa

masa makowa

Domowa masa makowa, sprawdzona z poniższego przepisu jest po prostu rewelacyjna. Z bakaliami ma niesamowity smak. Najsmaczniejsza masa makowa to własnoręcznie przygotowana od podstaw. O wiele lepsza niż kupna, która wiele razy jest przesłodzona lub za bardzo wodnista. Z tą masą udają się najlepsze wypieki. Ja użyłam maku niemielonego. Można też kupić mak zmielony, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jeśli jesteście smakoszami ciast z makiem np. makowca, seromakowca to gorąco polecam.

Składniki:

  • ok. 500 g maku (najlepiej mielonego, to ułatwi pracę)
  • ok.100 g rodzynków sułtańskich
  • 1 opak. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100 g)
  • 3 duże garście orzechów włoskich
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki Amaretto (lub ekstraktu migdałowego)
  • 1 czubata łyżka masła – ok. 30 g

Przepis na domową masę makową:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (tak, by cały był przykryty) i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc) pod przykryciem. Następnie odkryć i pozostawić do ostudzenia. Kolejno odcedzić mak na sitku wyłożonym gazą lub tetrową pieluchą i porządnie odcisnąć. Jeśli używacie maku mielonego, to można przejść do następnego etapu. Jeśli jednak kupiliście mak niemielony, to w tym momencie należy go dwa razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o małych oczkach.
  2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
  4. Masło roztopić.
  5. Do zmielonego maku dodać miód, masło, orzechy i skórkę kandyzowaną. Wymieszać. Dodać Amaretto, wymieszać. Masę makową schłodzić w lodówce (można ją tam przechowywać do 5 dni).
  6. Przed wykorzystaniem masy makowej do wypieków, szczególnie do ciast drożdżowych, trzeba ją ocieplić do temperatury pokojowej. Smacznego!
 domowa masa makowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *