Domowa masa makowa, sprawdzona z poniższego przepisu jest po prostu rewelacyjna. Z bakaliami ma niesamowity smak. Najsmaczniejsza masa makowa to własnoręcznie przygotowana od podstaw. O wiele lepsza niż kupna, która wiele razy jest przesłodzona lub za bardzo wodnista. Z tą masą udają się najlepsze wypieki. Ja użyłam maku niemielonego. Można też kupić mak zmielony, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jeśli jesteście smakoszami ciast z makiem np. makowca, seromakowca to gorąco polecam.
Składniki:
- ok. 500 g maku (najlepiej mielonego, to ułatwi pracę)
- ok.100 g rodzynków sułtańskich
- 1 opak. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100 g)
- 3 duże garście orzechów włoskich
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 6 łyżek miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki Amaretto (lub ekstraktu migdałowego)
- 1 czubata łyżka masła – ok. 30 g
Przepis na domową masę makową:
- Mak zalać wrzącą wodą (tak, by cały był przykryty) i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc) pod przykryciem. Następnie odkryć i pozostawić do ostudzenia. Kolejno odcedzić mak na sitku wyłożonym gazą lub tetrową pieluchą i porządnie odcisnąć. Jeśli używacie maku mielonego, to można przejść do następnego etapu. Jeśli jednak kupiliście mak niemielony, to w tym momencie należy go dwa razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o małych oczkach.
- Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
- Masło roztopić.
- Do zmielonego maku dodać miód, masło, orzechy i skórkę kandyzowaną. Wymieszać. Dodać Amaretto, wymieszać. Masę makową schłodzić w lodówce (można ją tam przechowywać do 5 dni).
- Przed wykorzystaniem masy makowej do wypieków, szczególnie do ciast drożdżowych, trzeba ją ocieplić do temperatury pokojowej. Smacznego!