Najlepsze ciasto marchewkowe-genialny smak i zawsze się udaje! Przełożone kremem mascarpone i z dodatkiem orzechów jest prawdziwym rajem dla podniebienia. Można pomyśleć!!!-ciasto z warzywami? Otóż marchew potarta jest mało wyczuwalna,lecz podczas pieczenia dodaje ciastu wilgotną i miękką konsystencję. Ciasto wg. tego sprawdzonego przepisu zaskoczy wszystkich gości. Idealnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach, lub np.podwieczorek do herbatki.Serdecznie polecam!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej (ok.1,5 szklanki i 1 łyżka)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka rozmiar M
- 250 ml oleju rzepakowego (1 szkl.)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g startej marchewki na dużych oczkach (2 większe marchewki)
- 100 g siekanych włoskich orzechów
Składniki na krem mascarpone:
- 100 g miękkiego masła
- 500 g sera mascarpone
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżka miodu lub trochę więcej do smaku
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo do ozdobienia ciasta:
- 1 garść orzechów włoskich
Ciasto marchewkowe wykonanie:
- Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę.Orzechy siekamy. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach
- Do pierwszej miski przekładamy przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon.Dokładnie mieszamy.
- Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier do wypieków, cukier trzcinowy, ekstrakt z wanilii i olej. Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenna. (tylko do połączenia się składników)
- Do miski,w której jest masa jajeczna wsypujemy pomału mieszankę z mąką. Mieszamy do połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy orzechy i marchew .Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowujemy blaszkę o wym 33×23. Smarujemy cienko masłem.Wykładamy papierem do pieczenia.Przełożyć do blaszki ciasto.
- Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C .Ciasto pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).Upieczone ciasto ostudzić.
- Ostudzone ciasto dzielimy na pół Otrzymujemy dwa mniejsze placki.
Przygotowanie kremu:
- Mikserem ucieramy masło wraz z szczyptą soli na jasny puch.
- Dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone cały czas miksując na niedużych obrotach. Pod koniec dodajemy łyżkę miodu, cukier puder i cukier waniliowy. Można posmakować i dosłodzić wg. uznania.
Ciasto marchewkowe:
- Krem dzielimy na 2 równe części. Jeden blat ciasta smarujemy połową kremu. Na krem kładziemy drugi blat ciasta.Wierzch ciasta smarujemy drugą połową kremu. Ciasto udekorowałam orzechami.
- Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce, aż zgęstnieje krem. Smacznego.
Inspiracja: Ciasto marchewkowe