Menu Zamknij

Ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe-genialny smak i zawsze się udaje! Przełożone kremem mascarpone i z dodatkiem orzechów jest prawdziwym rajem dla podniebienia. Można pomyśleć!!!-ciasto z warzywami? Otóż marchew potarta jest mało wyczuwalna,lecz podczas pieczenia dodaje ciastu wilgotną i miękką konsystencję. Ciasto wg. tego sprawdzonego przepisu zaskoczy wszystkich gości. Idealnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach, lub np.podwieczorek do herbatki.Serdecznie polecam!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej (ok.1,5 szklanki i 1 łyżka)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka rozmiar M
  • 250 ml oleju rzepakowego (1 szkl.)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g startej marchewki na dużych oczkach (2 większe marchewki)
  • 100 g siekanych włoskich orzechów

Składniki na krem mascarpone:

  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g sera mascarpone
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu lub trochę więcej do smaku
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo do ozdobienia ciasta:

  • 1 garść orzechów włoskich

Ciasto marchewkowe wykonanie:

  1. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę.Orzechy siekamy. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach
  2. Do pierwszej miski przekładamy przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon.Dokładnie mieszamy.
  3. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier do wypieków, cukier trzcinowy, ekstrakt z wanilii i olej. Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenna. (tylko do połączenia się składników)
  4. Do miski,w której jest masa jajeczna wsypujemy pomału mieszankę z mąką. Mieszamy do połączenia się składników.
  5. Na koniec dodajemy orzechy i marchew .Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  6. Przygotowujemy blaszkę o wym 33×23. Smarujemy cienko masłem.Wykładamy papierem do pieczenia.Przełożyć do blaszki ciasto.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C .Ciasto pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).Upieczone ciasto ostudzić.
  8. Ostudzone ciasto dzielimy na pół Otrzymujemy dwa mniejsze placki.

Przygotowanie kremu:

  1. Mikserem ucieramy masło wraz z szczyptą soli na jasny puch.
  2. Dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone cały czas miksując na niedużych obrotach. Pod koniec dodajemy łyżkę miodu, cukier puder i cukier waniliowy. Można posmakować i dosłodzić wg. uznania.

Ciasto marchewkowe:

  1. Krem dzielimy na 2 równe części. Jeden blat ciasta smarujemy połową kremu. Na krem kładziemy drugi blat ciasta.Wierzch ciasta smarujemy drugą połową kremu. Ciasto udekorowałam orzechami.
  2. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce, aż zgęstnieje krem. Smacznego.

Inspiracja: Ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *