Frytki z batatów to potrawa z piekarnika, która cieszy się naszą sympatią. Fryteczki ze słodkich ziemniaków mają ciekawy smak!!- zaskakują wszystkich. Słodki smak, aż kusi,aby eksperymentować z innymi przyprawami. Można przyrządzić je z różnymi ulubionymi dodatkami, np. papryką lub ziołami. Takie frytki sprawdzą się jako wspaniała przekąska na różnego rodzaju okazje. Zapraszam do wypróbowania.
Frytki z batatów składniki:
- 4 średnie bataty (około 1 kg. )
- 1 płaska czosnku granulowanego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- około pół łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne (ale niekoniecznie)
- 6 łyżek oleju rzepakowego (może też być oliwa z oliwek)
Frytki z batatów przepis:
- Bataty umyć,obrać ze skórki najlepiej obieraczką do warzyw.
- Bataty pokroić w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie)
- Przekładamy do miseczki,doprawiamy wszystkimi przyprawami i mieszamy,by tłuszcz i przyprawy równomiernie wymieszały się z frytkami.
- Układać bataty równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec całość w temperaturze ok.190 st.C przez około 30-35 minut.
- Podczas pieczenia najlepiej przemieszać frytki kilka razy,aby równo się upiekły. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego.