Menu Zamknij

Frytki z batatów

Frytki z batatów to potrawa z piekarnika, która cieszy się naszą sympatią. Fryteczki ze słodkich ziemniaków mają ciekawy smak!!- zaskakują wszystkich. Słodki smak, aż kusi,aby eksperymentować z innymi przyprawami. Można przyrządzić je z różnymi ulubionymi dodatkami, np. papryką lub ziołami. Takie frytki sprawdzą się jako wspaniała przekąska na różnego rodzaju okazje. Zapraszam do wypróbowania.

Frytki z batatów składniki:

  • 4 średnie bataty (około 1 kg. )
  • 1 płaska czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • około pół łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne (ale niekoniecznie)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego (może też być oliwa z oliwek)

Frytki z batatów przepis:

  1. Bataty umyć,obrać ze skórki najlepiej obieraczką do warzyw.
  2. Bataty pokroić w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie)
  3. Przekładamy do miseczki,doprawiamy wszystkimi przyprawami i mieszamy,by tłuszcz i przyprawy równomiernie wymieszały się z frytkami.
  4. Układać bataty równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec całość w temperaturze ok.190 st.C przez około 30-35 minut.
  6. Podczas pieczenia najlepiej przemieszać frytki kilka razy,aby równo się upiekły. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *