Menu Zamknij

Gniazdka – pączki hiszpańskie

Macie ochotę na słodką przyjemność?? Mam świetną propozycję, na smaczne ,mięciutkie ,rozpływające się w ustach maślane ciastka- parzone. Są bardzo delikatne, niczym chmurka, lekkie i bardzo puszyste.. Polane lukrem to dla podniebienia prawdziwy raj!!

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka rozmiar M
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia (dosyć dużo bo gniazdka smażą się w głębokim tłuszczu)

Składniki na lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Przepis na pączki hiszpańskie:

  1. W średnim garnku zagotować wodę.Dodać pokrojone na kawałki masło i sól. Przez kilka minut podgrzewać,cały czas mieszając.Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i dość energicznie mieszając łyżką drewnianą gotować następne kilka minut,aby uzyskać jednolitą masę.
  2. Ucierać, aż ciasto będzie gładkie oraz będzie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć ciasto i zostawić do wystudzenia.
  3. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując,aż jajka zostaną wchłonięte przez masę.
  4. W garnku rozgrzać mocno tłuszcz do 180 st .C
  5. Rękawem cukierniczym z końcówką dużej gwiazdki i formować kółka o średnicy ok 3 cm, wyciskając masę bezpośrednio na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia. Papier posmarować dość cienko olejem.
  6. Wkładać gniazdka do tłuszczu papierem do góry i smażyć aż się odkleją od papieru. Papier usunąć i smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
  7. Wyjąć na ręczniczki łyżką cedzakową i ostudzić.
  8. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Można przygotować lukier do polewy.
  9. Wszystkie składniki na lukier wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym lukrem polać ostudzone gniazdka, Smacznego.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *