Macie ochotę na słodką przyjemność?? Mam świetną propozycję, na smaczne ,mięciutkie ,rozpływające się w ustach maślane ciastka- parzone. Są bardzo delikatne, niczym chmurka, lekkie i bardzo puszyste.. Polane lukrem to dla podniebienia prawdziwy raj!!
Składniki:
- 250 ml wody
- 60 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka rozmiar M
- cukier puder
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia (dosyć dużo bo gniazdka smażą się w głębokim tłuszczu)
Składniki na lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Przepis na pączki hiszpańskie:
- W średnim garnku zagotować wodę.Dodać pokrojone na kawałki masło i sól. Przez kilka minut podgrzewać,cały czas mieszając.Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i dość energicznie mieszając łyżką drewnianą gotować następne kilka minut,aby uzyskać jednolitą masę.
- Ucierać, aż ciasto będzie gładkie oraz będzie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć ciasto i zostawić do wystudzenia.
- Następnie wbijać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując,aż jajka zostaną wchłonięte przez masę.
- W garnku rozgrzać mocno tłuszcz do 180 st .C
- Rękawem cukierniczym z końcówką dużej gwiazdki i formować kółka o średnicy ok 3 cm, wyciskając masę bezpośrednio na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia. Papier posmarować dość cienko olejem.
- Wkładać gniazdka do tłuszczu papierem do góry i smażyć aż się odkleją od papieru. Papier usunąć i smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
- Wyjąć na ręczniczki łyżką cedzakową i ostudzić.
- Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Można przygotować lukier do polewy.
- Wszystkie składniki na lukier wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym lukrem polać ostudzone gniazdka, Smacznego.
Pychotka polecam