Bagietki pszenne, Domowe. Pachnące i świeże. Idealna baza na super kanapki. Chrupiące z mięciutkim środkiem. Dużo lepsze niż ze sklepowych półek. Są tak smaczne, że można je jeść z różnymi dodatkami. A do zrobienia wystarczy tylko 5 składników. Jeżeli lubicie bagietki czosnkowe to należy już upieczone bagietki ponacinać po skosie, posmarować masłem czosnkowym i jeszcze parę minut piec w piekarniku.
Bagietki pszenne – składniki:
- Świeże drożdże- 10 gram
- mąka pszenna tortowa -500 gram
- woda -300 ml
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
- naczynie żaroodporne i 6 dużych kostek lodu
- parę suchych ściereczek bawełnianych
- też przyda się forma do pieczenia bagietek z rynienkami
Bagietki pszenne – przepis:
- Wszystkie składniki szybciej wyjąć z lodówki, aby miały pokojową temperaturę.
- Wodę podgrzać w kubeczku, ale tylko tak, aby była letnia.
- Zrobić rozczyn. W tym celu do miseczki wrzucamy 10 gramów pokruszonych drożdży, 1 łyżeczkę cukru, 6 łyżek mąki pszennej ( mąkę wziąć z tego pół kilograma, resztę odłożyć. )oraz 150 ml letniej wody ( to jest około 3/5 szklanki.
- Całość wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Następnie po tym czasie, kiedy rozczyn urośnie należy przygotować większą miskę, wsypać mąkę, która nam została, do tego rozczyn ,resztę wody oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.
- Zacząć wyrabiać ciasto, można ręcznie. Ja używam miksera i haki do wyrabiania ciasta (to zajmuje mi około 5 minut na wysokich obrotach). Ręcznie około 10 minut.
- Jak ciasto już wyrobimy to miskę oprószamy mąką i wkładamy ciasto drożdżowe. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Jak ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat poprószony mąką.
- Następnie ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części formować kulę.
- Potem każdą kulę ręcznie rolować na bagietkę o długości mniej więcej 30 cm. Można ponacinać delikatnie nożem wierzch bagietki pod skosem.
- Blachę z rynienkami, to jest taka do bagietek) wyłożyć papierem do pieczenia . Przygotowane bagietki ułożyć na blaszce do pieczenia , ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 25, aby jeszcze podrosły.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C
- Po upływie tych 25 minut na dno piekarniku włożyć żaroodporne naczynie a na nich kilka kostek lodu.
- Na środkowym poziomie piekarnika wstawić blaszkę z bagietkami. Piec około 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze około 10 minut do zrumienienia. Gdy się upieką położyć na kratce i ostudzić.
- Można jeść same bagietki lub zrobić domowe zapiekanki, grzanki itp. Smacznego.