Menu Zamknij

Bagietki pszenne – super chrupiące !!

Bagietki pszenne

Bagietki pszenne, Domowe. Pachnące i świeże. Idealna baza na super kanapki. Chrupiące z mięciutkim środkiem. Dużo lepsze niż ze sklepowych półek. Są tak smaczne, że można je jeść z różnymi dodatkami. A do zrobienia wystarczy tylko 5 składników. Jeżeli lubicie bagietki czosnkowe to należy już upieczone bagietki ponacinać po skosie, posmarować masłem czosnkowym i jeszcze parę minut piec w piekarniku.

Bagietki pszenne – składniki:

  • Świeże drożdże- 10 gram
  • mąka pszenna tortowa -500 gram
  • woda -300 ml
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne i 6 dużych kostek lodu
  • parę suchych ściereczek bawełnianych
  • też przyda się forma do pieczenia bagietek z rynienkami

Bagietki pszenne – przepis:

  1. Wszystkie składniki szybciej wyjąć z lodówki, aby miały pokojową temperaturę.
  2. Wodę podgrzać w kubeczku, ale tylko tak, aby była letnia.
  3. Zrobić rozczyn. W tym celu do miseczki wrzucamy 10 gramów pokruszonych drożdży, 1 łyżeczkę cukru, 6 łyżek mąki pszennej ( mąkę wziąć z tego pół kilograma, resztę odłożyć. )oraz 150 ml letniej wody ( to jest około 3/5 szklanki.
  4. Całość wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Następnie po tym czasie, kiedy rozczyn urośnie należy przygotować większą miskę, wsypać mąkę, która nam została, do tego rozczyn ,resztę wody oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Zacząć wyrabiać ciasto, można ręcznie. Ja używam miksera i haki do wyrabiania ciasta (to zajmuje mi około 5 minut na wysokich obrotach). Ręcznie około 10 minut.
  7. Jak ciasto już wyrobimy to miskę oprószamy mąką i wkładamy ciasto drożdżowe. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 60 minut.
  8. Jak ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat poprószony mąką.
  9. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części formować kulę.
  10. Potem każdą kulę ręcznie rolować na bagietkę o długości mniej więcej 30 cm. Można ponacinać delikatnie nożem wierzch bagietki pod skosem.
  11. Blachę z rynienkami, to jest taka do bagietek) wyłożyć papierem do pieczenia . Przygotowane bagietki ułożyć na blaszce do pieczenia , ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 25, aby jeszcze podrosły.
  12. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C
  13. Po upływie tych 25 minut na dno piekarniku włożyć żaroodporne naczynie a na nich kilka kostek lodu.
  14. Na środkowym poziomie piekarnika wstawić blaszkę z bagietkami. Piec około 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze około 10 minut do zrumienienia. Gdy się upieką położyć na kratce i ostudzić.
  15. Można jeść same bagietki lub zrobić domowe zapiekanki, grzanki itp. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *