Menu Zamknij

Karkówka pieczona w ketchupie

Karkó

Karkówka pieczona w ketchupie – bardzo pyszna, a zarazem prosta w wykonaniu. Kruche delikatne mięsko zapiekane z pieczarkami , papryką w ketchupie. Duszona karkóweczka coś niesamowitego – to raj dla podniebienia. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu.

Karkówka pieczona w ketchupie składniki:

  • około 350 g pieczarek
  • 2 większe czerwone papryki[
  • 2 średnie cebule
  • 1 kg karkówki
  • 550 g ketchupu pikantnego
  • sól,pieprz i słodka papryka do smaku
  • 100 ml wody
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mąka do oprószenia mięsa

Karkówka pieczona w ketchupie przepis:

  1. Karkówkę umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć. Pociąć w plastry o gr 1-1,5 cm.
  2. Troszkę rozklepać tłuczkiem. Doprawić mięso mięso solą,papryką i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzać podsmażyć karkówkę
  4. cebulkę pokroić w talarki.
  5. Pieczarki pokroić w plasterki.
  6. Z papryki wyciąć gniazda i pokroić w kostkę.
  7. Przygotować duże naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć karkówkę, następnie cebulę, paprykę i pokrojone pieczarki. Wszystko polać ketchupem wymieszanym z wodą.
  8. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  9. Piec około 90 minut.
  10. Mięsko też fajnie smakuje drugiego dnia. Można też podawać z samym chlebkiem. Smacznego.

,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *