Karkówka pieczona w ketchupie – bardzo pyszna, a zarazem prosta w wykonaniu. Kruche delikatne mięsko zapiekane z pieczarkami , papryką w ketchupie. Duszona karkóweczka coś niesamowitego – to raj dla podniebienia. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu.
Karkówka pieczona w ketchupie składniki:
- około 350 g pieczarek
- 2 większe czerwone papryki[
- 2 średnie cebule
- 1 kg karkówki
- 550 g ketchupu pikantnego
- sól,pieprz i słodka papryka do smaku
- 100 ml wody
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka do oprószenia mięsa
Karkówka pieczona w ketchupie przepis:
- Karkówkę umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć. Pociąć w plastry o gr 1-1,5 cm.
- Troszkę rozklepać tłuczkiem. Doprawić mięso mięso solą,papryką i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać podsmażyć karkówkę
- cebulkę pokroić w talarki.
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- Z papryki wyciąć gniazda i pokroić w kostkę.
- Przygotować duże naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć karkówkę, następnie cebulę, paprykę i pokrojone pieczarki. Wszystko polać ketchupem wymieszanym z wodą.
- Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Piec około 90 minut.
- Mięsko też fajnie smakuje drugiego dnia. Można też podawać z samym chlebkiem. Smacznego.
,