Bułeczki drożdżowe kojarzą się zawsze z miękkim, puszystym środkiem a co najważniejsze z bardzo chrupią skórką. Proste w wykonaniu, a zarazem bardzo pyszne. Bułeczki piekłam już parę razy. Moja córcia jest zachwycona przepisem. Można je jeść na śniadanie lub kolację jak i również wziąć do szkoły lub pracy.Te smaczne bułeczki smakują nam na słodko lub z serem i wędliną. Serdecznie zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.
Bułeczki drożdżowe – składniki:
- mąka tortowa pszenna – 550 g + odrobina do opruszenia bułeczek
- masło – 30 g
- drożdże świeże – 20 g
- letnie mleko – 150 ml
- woda- 100 ml
- sól – 2 płaskie łyżeczki
- cukier – jedna czubata łyżeczka
- 1 duże jajko ( rozmiar L)

Bułeczki drożdżowe – sposób przygotowania
- Drożdże i jajko powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki odmierzamy dokładnie.
- Robimy rozczyn. Drożdże kruszymy w miseczce Do pokruszonych dodajemy łyżeczkę cukru. Drożdże z cukrem zalewamy dwiema łyżkami letniego mleka (Odlać mleko z tego 150 ml letniego mleka ). Następnie dodać czubatą łyżeczkę mąki ( wziąć tą łyżeczkę z tych 550 gramów mąki ). Wszystko ładnie wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Drożdże powiększą swoją objętość.
- Do mleka , które nam zostało dodajemy letnią i masełko. Mieszamy ,aby nam się ładnie rozpuściło.
- Jajko rozbełtać,aby była jednolita masa. W dużej misce przesiewamy sól i mąkę. Następnie dodajemy do mąki roztopione masło z mlekiem i wodą, jajko i wyrośnięty rozczyn.
- Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakami.
- Inną miskę prószymy trochę mąką, przekładamy wyrobione ciasto i przykrywamy ścierką. Tak przykryte ciasto odstawiamy na ok. 60-90 minut, aby podwoiło swoją objętość.
- Przygotowujemy dużą blaszkę. wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy trochę mąką.
- Gdy ciasto wyrośnie, formujemy wałek i dzielimy na 12 części. (jest to na 12 średnich bułeczek ). Z każdego kawałka formujemy kulkę. Następnie każdą lekko spłaszczamy wykładamy na blaszkę. Wierzch bułek posypujemy odrobiną mąki.
- Ponownie przykrywamy bułki ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie robimy w każdej bułce dość głęboki rowek przy użyciu noża.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C(góra – dół). Wstawiamy blachę z bułkami. Bułeczki pieczemy ok.15 minut do zrumienienia. Upieczone wykładamy na kratkę.