Menu Zamknij

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe kojarzą się zawsze z miękkim, puszystym środkiem a co najważniejsze z bardzo chrupią skórką. Proste w wykonaniu, a zarazem bardzo pyszne. Bułeczki piekłam już parę razy. Moja córcia jest zachwycona przepisem. Można je jeść na śniadanie lub kolację jak i również wziąć do szkoły lub pracy.Te smaczne bułeczki smakują nam na słodko lub z serem i wędliną. Serdecznie zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

Bułeczki drożdżowe – składniki:

  • mąka tortowa pszenna – 550 g + odrobina do opruszenia bułeczek
  • masło – 30 g
  • drożdże świeże – 20 g
  • letnie mleko – 150 ml
  • woda- 100 ml
  • sól – 2 płaskie łyżeczki
  • cukier – jedna czubata łyżeczka
  • 1 duże jajko ( rozmiar L)

Bułeczki drożdżowe – sposób przygotowania

  1. Drożdże i jajko powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki odmierzamy dokładnie.
  2. Robimy rozczyn. Drożdże kruszymy w miseczce Do pokruszonych dodajemy łyżeczkę cukru. Drożdże z cukrem zalewamy dwiema łyżkami letniego mleka (Odlać mleko z tego 150 ml letniego mleka ). Następnie dodać czubatą łyżeczkę mąki ( wziąć tą łyżeczkę z tych 550 gramów mąki ). Wszystko ładnie wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Drożdże powiększą swoją objętość.
  3. Do mleka , które nam zostało dodajemy letnią i masełko. Mieszamy ,aby nam się ładnie rozpuściło.
  4. Jajko rozbełtać,aby była jednolita masa. W dużej misce przesiewamy sól i mąkę. Następnie dodajemy do mąki roztopione masło z mlekiem i wodą, jajko i wyrośnięty rozczyn.
  5. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakami.
  6. Inną miskę prószymy trochę mąką, przekładamy wyrobione ciasto i przykrywamy ścierką. Tak przykryte ciasto odstawiamy na ok. 60-90 minut, aby podwoiło swoją objętość.
  7. Przygotowujemy dużą blaszkę. wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy trochę mąką.
  8. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy wałek i dzielimy na 12 części. (jest to na 12 średnich bułeczek ). Z każdego kawałka formujemy kulkę. Następnie każdą lekko spłaszczamy wykładamy na blaszkę. Wierzch bułek posypujemy odrobiną mąki.
  9. Ponownie przykrywamy bułki ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie robimy w każdej bułce dość głęboki rowek przy użyciu noża.
  10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C(góra – dół). Wstawiamy blachę z bułkami. Bułeczki pieczemy ok.15 minut do zrumienienia. Upieczone wykładamy na kratkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *