Menu Zamknij

Kluski śląskie

Tradycyjne kluski śląskie spłaszczone z wgłębieniem w środku. Idealne kluseczki gotowane w osolonym wrzątku. Prosty przepis od mojej mamy, zawsze się udaje. Kluski śląskie są nieodzownym dodatkiem do wielu dań. Podajemy je z gulaszem, zrazami, stopioną słoninką. Można też podać kluseczki na słodko z masłem i posypanym cukrem. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Kluski śląskie- składniki:

  • 1 kg ziemniaków (a po ugotowaniu, i obraniu miały około 650 gram )
  • 1 małe żółtko
  • 130 gram mączki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • woda do gotowania.

Kluski śląskie – sposób wykonania:

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Lekko studzimy, ale jeszcze ciepłe mielimy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę.
  2. Ziemniaki przekładamy do miski,gładzimy je. Następnie dzielimy na równe 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak, aby zajęła równą powierzchnię z ziemniakami.
  3. U mnie wyszło 130 gram mąki ziemniaczanej. Mają być 4 porcje ziemniaków i jedna mąki. ( 4:1 proporcja )
  4. Do masy dodajemy żółtko i całość zagniatamy na jednolitą masę.
  5. Znowu masę dzielimy na 4 części. Formujemy wałki.
  6. Następnie wałki kroimy na kawałeczki ( o wielkości orzecha włoskiego ).
  7. Z kawałków formujemy kuleczki. spłaszczamy je, a w środku robimy wgłębienie.
  8. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy partiami kluski i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Z podanych składników wyszło mi 36 zgrabnych kluseczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *