Tradycyjne kluski śląskie spłaszczone z wgłębieniem w środku. Idealne kluseczki gotowane w osolonym wrzątku. Prosty przepis od mojej mamy, zawsze się udaje. Kluski śląskie są nieodzownym dodatkiem do wielu dań. Podajemy je z gulaszem, zrazami, stopioną słoninką. Można też podać kluseczki na słodko z masłem i posypanym cukrem. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Kluski śląskie- składniki:
- 1 kg ziemniaków (a po ugotowaniu, i obraniu miały około 650 gram )
- 1 małe żółtko
- 130 gram mączki ziemniaczanej
- sól do smaku
- woda do gotowania.
Kluski śląskie – sposób wykonania:
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Lekko studzimy, ale jeszcze ciepłe mielimy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę.
- Ziemniaki przekładamy do miski,gładzimy je. Następnie dzielimy na równe 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak, aby zajęła równą powierzchnię z ziemniakami.
- U mnie wyszło 130 gram mąki ziemniaczanej. Mają być 4 porcje ziemniaków i jedna mąki. ( 4:1 proporcja )
- Do masy dodajemy żółtko i całość zagniatamy na jednolitą masę.
- Znowu masę dzielimy na 4 części. Formujemy wałki.
- Następnie wałki kroimy na kawałeczki ( o wielkości orzecha włoskiego ).
- Z kawałków formujemy kuleczki. spłaszczamy je, a w środku robimy wgłębienie.
- Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy partiami kluski i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Z podanych składników wyszło mi 36 zgrabnych kluseczek.