Placki z cukinii proste i bardzo smaczne. Dla najmłodszych i nie tylko. Aromatyczne, chrupiące. Podawane z jogurtem to świetny pomysł na szybki, bezmięsny obiad. Pyszne placuszki o każdej porze roku. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Placuszki z cukinii – składniki:
- 1 średnia cukinia (około 300 g)
- pół małej cebuli (około 30 g,) lub 1 garść drobno posiekanego szczypiorku
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany 18 %
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Placuszki – sposób wykonania:
- Cukinię umyć pod bieżącą wodą. Najlepiej kupujmy młodą cukinię,ponieważ duża ma już twardą skórkę i dużo gniazd nasiennych. Obcinamy oba końce w cukinii. Można przeciąć na pół i sprawdzić, czy ma sporo nasion. wówczas należy wydrążyć łyżeczką.
- Cukinię należy zetrzeć na drobne lub średnie oczka. ( ja ogólnie ścieram pół na pół).Następnie odlewamy nadmiar płynu lekko ściskając. Dodać do niej rozbełtane 2 jajka oraz przeciśnięty czosnek.
- Cebulkę posiekać w drobniutką kosteczkę i dodać do ciasta 9 lub posiekany szczypiorek. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Patelnie najlepiej o średnicy 24- 26 cm dobrze rozgrzać na średnim palniku. Wlać 3-4 łyżki oleju i nakładać placuszki po czubatej łyżce. Formować kształt okrągłego placka, Smażyć około 2-3 minuty do czasu, aż będą lekko zrumienione z dwóch stron. Smażyć na mniejszym płomieniu,aby placuszki upiekły się w środku. Usmażone kładziemy na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi. Podawać z ulubionymi dodatkami. Z tego przepisu wyszło mi 12 placuszków. Smacznego.
Inspiracja: Placki z cukinii