Menu Zamknij

Placuszki z cukinii

Placki z cukinii proste i bardzo smaczne. Dla najmłodszych i nie tylko. Aromatyczne, chrupiące. Podawane z jogurtem to świetny pomysł na szybki, bezmięsny obiad. Pyszne placuszki o każdej porze roku. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Placuszki z cukinii – składniki:

  • 1 średnia cukinia (około 300 g)
  • pół małej cebuli (około 30 g,) lub 1 garść drobno posiekanego szczypiorku
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Placuszki – sposób wykonania:

  1. Cukinię umyć pod bieżącą wodą. Najlepiej kupujmy młodą cukinię,ponieważ duża ma już twardą skórkę i dużo gniazd nasiennych. Obcinamy oba końce w cukinii. Można przeciąć na pół i sprawdzić, czy ma sporo nasion. wówczas należy wydrążyć łyżeczką.
  2. Cukinię należy zetrzeć na drobne lub średnie oczka. ( ja ogólnie ścieram pół na pół).Następnie odlewamy nadmiar płynu lekko ściskając. Dodać do niej rozbełtane 2 jajka oraz przeciśnięty czosnek.
  3. Cebulkę posiekać w drobniutką kosteczkę i dodać do ciasta 9 lub posiekany szczypiorek. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Patelnie najlepiej o średnicy 24- 26 cm dobrze rozgrzać na średnim palniku. Wlać 3-4 łyżki oleju i nakładać placuszki po czubatej łyżce. Formować kształt okrągłego placka, Smażyć około 2-3 minuty do czasu, aż będą lekko zrumienione z dwóch stron. Smażyć na mniejszym płomieniu,aby placuszki upiekły się w środku. Usmażone kładziemy na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi. Podawać z ulubionymi dodatkami. Z tego przepisu wyszło mi 12 placuszków. Smacznego.

Inspiracja: Placki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *