Menu Zamknij

Sałatka do słoików z białej kapusty

Pyszna i sprawdzona kolorowa sałatka z kapusty i świeżych warzyw. Zamknięta w słoiczkach, aby w razie potrzeby otworzyć. Niezastąpiona do mięsnych dań obiadowych i nie tylko. Serdecznie polecam do wypróbowania przepisu.

Sałatka do słoików – składniki:

  • 1 średnia kapusta
  • 3 średnie marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki koperku
  • 4 średnie ogórki gruntowe
  • 1,5 łyżki soli

Zalewa do sałatki:

  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • pół szklanki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Sałatka do słoików – sposób wykonania:

  1. Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, wydrążyć gniazdo i pokroić w cienkie paseczki. Koperek posiekać.
  2. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy sól i odstawiamy na około 1,5 godziny .
  3. Następnie mieszankę przekładamy do słoiczków
  4. Gotujemy zalewę. Wszystkie składniki do zalewy zagotować.
  5. Przestudzoną zalew dopełniamy słoiczki i pasteryzujemy około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *