Pyszna i sprawdzona kolorowa sałatka z kapusty i świeżych warzyw. Zamknięta w słoiczkach, aby w razie potrzeby otworzyć. Niezastąpiona do mięsnych dań obiadowych i nie tylko. Serdecznie polecam do wypróbowania przepisu.
Sałatka do słoików – składniki:
- 1 średnia kapusta
- 3 średnie marchewki
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki koperku
- 4 średnie ogórki gruntowe
- 1,5 łyżki soli
Zalewa do sałatki:
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- pół szklanki cukru
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Sałatka do słoików – sposób wykonania:
- Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, wydrążyć gniazdo i pokroić w cienkie paseczki. Koperek posiekać.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy sól i odstawiamy na około 1,5 godziny .
- Następnie mieszankę przekładamy do słoiczków
- Gotujemy zalewę. Wszystkie składniki do zalewy zagotować.
- Przestudzoną zalew dopełniamy słoiczki i pasteryzujemy około 20 minut.