Pyszne kremowe lody, o niebo lepsze niż sklepowe. Robię je bardzo często, a moja wnusia je uwielbia. Na dodatek są super szybkie w wykonaniu i potrzebne są do ich przygotowania tylko dwa składniki. Te lody o kremowej konsystencji to super pomysł na pyszny deser na letnie dni.
Lody śmietankowe – składniki
- 2 kartoniki śmietanki kremówki ( razem 660 ml)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( 530 ml )
Lody śmietankowe – sposób przygotowania
- Śmietana i mleko muszą być schłodzone.
- Do miski wlać mleko i śmietankę. Zmiksować przez 2 minuty, a następnie schować do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć całość z lodówki i ubijać przez około 5 minut na wysokich obrotach by napowietrzyć masę.
- Przelać do pudełka, zamknąć i schować do zamrażalnika na 6 lub więcej godzin, aby lody stężały.