Menu Zamknij

Zupa koperkowa

Domowa zupa koperkowa. Lekka smaczna, pachnąca świeżym koperkiem, po prostu boska. Sprawdzony mamci przepis, zawsze się udaje. U mnie cała rodzinka uwielbia zupkę, a najbardziej wnuczki. Ta delikatna zupka jest świetną propozycją na rodzinny obiadek.

Zupa koperkowa – składniki:

  • 5 – skrzydełek
  • 1 cebulka
  • 1 mała cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1,5 litra wody
  • 3 ziarenka ziele angielskie
  • 1 pietruszka
  • 2 – 3 marchewki
  • kawałeczek selera
  • 1 łyżka masła 2 łyżki oleju
  • odrobinę kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany koperek
  • śmietanka do zabielenia
  • 4 ziemniaczki

Zupa koperkowa – sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka najpierw trochę odmoczyłam. Przygotowałam duży garnek, wlałam około 1,5 litra wody. Zagotowałam i zdjęłam szumowiny. Zmniejszyłam palnik. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Po około 40 minutach wyjęłam skrzydełka i odłożyłam. Potem roztopiłam masło z olejem na patelni i dodałam cebulę zwykłą i dymkę pokrojoną w kostki, aż się zeszkliła. Następnie pokroiłam ziemniaki i również smażyłam na tym tłuszczu. Potem dodałam pokrojone warzywa i kurkumę. Smażyłam wszystko około 3 minuty i postawiłam na bok.
  3. Do ugotowanego rosołku dodałam wszystkie usmażone warzywa oraz sól do smaku.
  4. Gotowałam tak z warzywami około 25 minut. Kiedy warzywa zmiękły dodałam koperek gotując jeszcze około 3 minuty. Na koniec zabieliłam zupkę śmietaną słodką i dodałam soli z pieprzem do smaku. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *