Domowa zupa koperkowa. Lekka smaczna, pachnąca świeżym koperkiem, po prostu boska. Sprawdzony mamci przepis, zawsze się udaje. U mnie cała rodzinka uwielbia zupkę, a najbardziej wnuczki. Ta delikatna zupka jest świetną propozycją na rodzinny obiadek.
Zupa koperkowa – składniki:
- 5 – skrzydełek
- 1 cebulka
- 1 mała cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1,5 litra wody
- 3 ziarenka ziele angielskie
- 1 pietruszka
- 2 – 3 marchewki
- kawałeczek selera
- 1 łyżka masła 2 łyżki oleju
- odrobinę kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- posiekany koperek
- śmietanka do zabielenia
- 4 ziemniaczki
Zupa koperkowa – sposób przygotowania:
- Skrzydełka najpierw trochę odmoczyłam. Przygotowałam duży garnek, wlałam około 1,5 litra wody. Zagotowałam i zdjęłam szumowiny. Zmniejszyłam palnik. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
- Po około 40 minutach wyjęłam skrzydełka i odłożyłam. Potem roztopiłam masło z olejem na patelni i dodałam cebulę zwykłą i dymkę pokrojoną w kostki, aż się zeszkliła. Następnie pokroiłam ziemniaki i również smażyłam na tym tłuszczu. Potem dodałam pokrojone warzywa i kurkumę. Smażyłam wszystko około 3 minuty i postawiłam na bok.
- Do ugotowanego rosołku dodałam wszystkie usmażone warzywa oraz sól do smaku.
- Gotowałam tak z warzywami około 25 minut. Kiedy warzywa zmiękły dodałam koperek gotując jeszcze około 3 minuty. Na koniec zabieliłam zupkę śmietaną słodką i dodałam soli z pieprzem do smaku. Smacznego.