Menu Zamknij

Bigos po cygańsku

Bigos po cygańsku – przepyszne danie. Są to małe klopsiki mielone w bardzo smacznym, zniewalającym sosie ketchupowo – warzywnym. Soczyste kuleczki mielone w otaczających warzywach serwowane na ciepło powalają całą moją rodzinkę. Idealnie sprawdza się na danie obiadowe lub ciepłą kolację, a nawet jako przekąskę na różnego rodzaju imprezki. Jeżeli znudziły wam się tradycyjne kotlety z mięsa mielonego to serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Gwarantuję,że nie pożałujecie.

bigos po cygańsku – składniki:

  • 600 gram mięsa mielonego
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

składniki na sos do klopsików:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 małe czerwone papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 250 gram ketchupu pikantnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

bigos po cygańsku – sposób wykonania:

  1. Do mięsa mielonego dodałam wszystkie przyprawy.Wyrabiałam mięso około 10 minut, ponieważ klopsiki są wtedy mięciutkie.
  2. Następnie uformowałam małe klopsiki na około 2 cm. Na rozgrzanej patelni z olejem piekłam z obu stron na rumiany kolor.
  3. Następnie paprykę oczyściłam i pokroiłam w kostkę. cebulę pokroiłam w piórka.
  4. Pieczarki pokroiłam w talarki, a ogórki w kosteczkę.
  5. Na głębokiej patelni smażyłam cebulkę do zeszklenia przez około 5 minut.
  6. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojone pieczarki. Całość doprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam tak około 10 minut.
  7. Po tym czasie dodałam ogórki, paprykę, pomidory z puszki, ketchup i cukier. Wymieszałam i dodałam trochę wody, aby nasze warzywa w całości były przykryte. Dusiłam ponownie wszystko przez około 15 minut. Następnie dorzuciłam małe klopsiki i dusiłam z przykryciem 20 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i na małym ogniu dusiłam jeszcze raz 20 minut, aby sos trochę zgęstniał. Na koniec jeszcze trochę dodałam soli i pieprzu. ( ale to już wg. uznania ) Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *