Bigos po cygańsku – przepyszne danie. Są to małe klopsiki mielone w bardzo smacznym, zniewalającym sosie ketchupowo – warzywnym. Soczyste kuleczki mielone w otaczających warzywach serwowane na ciepło powalają całą moją rodzinkę. Idealnie sprawdza się na danie obiadowe lub ciepłą kolację, a nawet jako przekąskę na różnego rodzaju imprezki. Jeżeli znudziły wam się tradycyjne kotlety z mięsa mielonego to serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Gwarantuję,że nie pożałujecie.
bigos po cygańsku – składniki:
- 600 gram mięsa mielonego
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 jajko
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
składniki na sos do klopsików:
- 0,5 kg pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 małe czerwone papryki
- 2 ogórki kiszone
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 250 gram ketchupu pikantnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

bigos po cygańsku – sposób wykonania:
- Do mięsa mielonego dodałam wszystkie przyprawy.Wyrabiałam mięso około 10 minut, ponieważ klopsiki są wtedy mięciutkie.
- Następnie uformowałam małe klopsiki na około 2 cm. Na rozgrzanej patelni z olejem piekłam z obu stron na rumiany kolor.
- Następnie paprykę oczyściłam i pokroiłam w kostkę. cebulę pokroiłam w piórka.
- Pieczarki pokroiłam w talarki, a ogórki w kosteczkę.
- Na głębokiej patelni smażyłam cebulkę do zeszklenia przez około 5 minut.
- Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojone pieczarki. Całość doprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam tak około 10 minut.
- Po tym czasie dodałam ogórki, paprykę, pomidory z puszki, ketchup i cukier. Wymieszałam i dodałam trochę wody, aby nasze warzywa w całości były przykryte. Dusiłam ponownie wszystko przez około 15 minut. Następnie dorzuciłam małe klopsiki i dusiłam z przykryciem 20 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i na małym ogniu dusiłam jeszcze raz 20 minut, aby sos trochę zgęstniał. Na koniec jeszcze trochę dodałam soli i pieprzu. ( ale to już wg. uznania ) Smacznego.
