Menu Zamknij

Kotlety pożarskie

Nie macie pomysłu na obiad? Dobrze trafiliście. Dziś chcę wam polecić sprawdzony i pyszny przepis na kotlety z mięsa drobiowego, ale trochę inaczej. Kotleciki w przepysznej chrupiącej panierce z kawałeczków białego chlebka, Soczyste i smaczne. Są ozdobą każdego stołu, przez co podnoszą pożywność posiłku. Nadają się na różnego rodzaju imprezki lub smaczny obiad. Ma być tak smacznie jak kiedyś u babci. Serdecznie zapraszam do przepisu.

kotlety pożarskie składniki:

  • 600 gram mięsa drobiowego
  • 1 cebulka
  • 20 gram masła
  • 250 gram białego chleba tostowego
  • 100 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

kotlety pożarskie – sposób wykonania:

  1. Najpierw zaczęłam od chlebka tostowego. Odcięłam skorki i zamoczyłam w mleku. Następnie kawałki chlebka tostowego pokroiłam w kosteczkę. posłużą one nam jako panierka. Małe kostki chlebka włożyłam do piekarnika i piekłam około 10 minut w 150 stopniach C. Mają być chrupiące.
  2. Mięso z kurczaka zmieliłam, dodałam namoczone skórki w mleku. Następnie drobniutko pokroiłam cebulkę i również dodałam do mięsa. Na koniec dałam 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
  3. Wilgotnymi dłońmi formowałam małe dość płaskie kotleciki i obtaczałam je w opieczonych kawałeczkach chlebka.
  4. Przygotowałam większą patelnię z grubym dnem. Nagrzałam ją i dodałam masło. Następnie układałam kotleciki na patelni. Smażyłam je na małym płomieniu i co jakiś czas obracałam na drugą stronę. Pieczemy na małym płomieniu, aby się dobrze upiekły w środku. Jak długo będą się smażyć, zależy od patelni. Jeżeli za szybko się rumienią, należy zmniejszyć płomień.
  5. Piekąc następne kotleciki należy uzupełnić masło na patelni.
  6. Ja na koniec zawsze jednego kotleta kroję na połowę i sprawdzam stan upieczenia. Jeśli po przekrojeniu mają w środku jednolity biały kolor to znaczy, że są dopieczone w środku. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *