Nie macie pomysłu na obiad? Dobrze trafiliście. Dziś chcę wam polecić sprawdzony i pyszny przepis na kotlety z mięsa drobiowego, ale trochę inaczej. Kotleciki w przepysznej chrupiącej panierce z kawałeczków białego chlebka, Soczyste i smaczne. Są ozdobą każdego stołu, przez co podnoszą pożywność posiłku. Nadają się na różnego rodzaju imprezki lub smaczny obiad. Ma być tak smacznie jak kiedyś u babci. Serdecznie zapraszam do przepisu.
kotlety pożarskie składniki:
- 600 gram mięsa drobiowego
- 1 cebulka
- 20 gram masła
- 250 gram białego chleba tostowego
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
kotlety pożarskie – sposób wykonania:
- Najpierw zaczęłam od chlebka tostowego. Odcięłam skorki i zamoczyłam w mleku. Następnie kawałki chlebka tostowego pokroiłam w kosteczkę. posłużą one nam jako panierka. Małe kostki chlebka włożyłam do piekarnika i piekłam około 10 minut w 150 stopniach C. Mają być chrupiące.
- Mięso z kurczaka zmieliłam, dodałam namoczone skórki w mleku. Następnie drobniutko pokroiłam cebulkę i również dodałam do mięsa. Na koniec dałam 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
- Wilgotnymi dłońmi formowałam małe dość płaskie kotleciki i obtaczałam je w opieczonych kawałeczkach chlebka.
- Przygotowałam większą patelnię z grubym dnem. Nagrzałam ją i dodałam masło. Następnie układałam kotleciki na patelni. Smażyłam je na małym płomieniu i co jakiś czas obracałam na drugą stronę. Pieczemy na małym płomieniu, aby się dobrze upiekły w środku. Jak długo będą się smażyć, zależy od patelni. Jeżeli za szybko się rumienią, należy zmniejszyć płomień.
- Piekąc następne kotleciki należy uzupełnić masło na patelni.
- Ja na koniec zawsze jednego kotleta kroję na połowę i sprawdzam stan upieczenia. Jeśli po przekrojeniu mają w środku jednolity biały kolor to znaczy, że są dopieczone w środku. Smacznego.
