Smaczne szaszłyki z grilla – są hitem naszego grillowania. Przekładane mięsko z różnymi warzywami, daje na dużo możliwości jeżeli chodzi o komponowanie smaków. Można zatem serwować różne swoje ulubione smaki warzyw i mięska. Mięso jest aromatyczne i bardzo soczyste. Takie szaszłyki to fajna propozycja na pełne smaku danie. Serdecznie zapraszam do przepisu.
Szaszłyki na grilla składniki:
- około 600 gram filetu z piersi kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 2 białe cebule
- 2 średnie papryki żółte
- 2 średnie papryki czerwone
- około 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- patyczki do nabijania
Szaszłyki na grilla – wykonanie:
- Mięso oczyszczam i kroję w kawałki o boku około 2 cm. Nie kroimy zbyt dużych kawałków, aby nam się mięsko upiekło w środku.
- Pokrojone mięso przekładamy do miseczki. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawę, u mnie gyros. Można też dodać swoje ulubione mieszanki przypraw do marynaty.
- Pudełko zamykamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Jeżeli planujemy grilla, to najlepiej zamarynować dzień wcześniej i pozostawić przez noc.
- Czerwoną i białą cebulkę obrać i pokroić w ćwiartki i porozdzielać na jeszcze trochę mniejsze kawałki.
- Papryki oczyścić i pokroić w kostkę co najmniej o boku 2 cm.
- Na każdy patyczek nadziewać na przemian kurczak z warzywami.
- Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie i piec i obracać patyczkami, aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego.