Menu Zamknij

Soczyste szaszłyki n grilla!

Smaczne szaszłyki z grilla – są hitem naszego grillowania. Przekładane mięsko z różnymi warzywami, daje na dużo możliwości jeżeli chodzi o komponowanie smaków. Można zatem serwować różne swoje ulubione smaki warzyw i mięska. Mięso jest aromatyczne i bardzo soczyste. Takie szaszłyki to fajna propozycja na pełne smaku danie. Serdecznie zapraszam do przepisu.

Szaszłyki na grilla składniki:

  • około 600 gram filetu z piersi kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 białe cebule
  • 2 średnie papryki żółte
  • 2 średnie papryki czerwone
  • około 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • patyczki do nabijania

Szaszłyki na grilla – wykonanie:

  1. Mięso oczyszczam i kroję w kawałki o boku około 2 cm. Nie kroimy zbyt dużych kawałków, aby nam się mięsko upiekło w środku.
  2. Pokrojone mięso przekładamy do miseczki. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawę, u mnie gyros. Można też dodać swoje ulubione mieszanki przypraw do marynaty.
  3. Pudełko zamykamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Jeżeli planujemy grilla, to najlepiej zamarynować dzień wcześniej i pozostawić przez noc.
  4. Czerwoną i białą cebulkę obrać i pokroić w ćwiartki i porozdzielać na jeszcze trochę mniejsze kawałki.
  5. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę co najmniej o boku 2 cm.
  6. Na każdy patyczek nadziewać na przemian kurczak z warzywami.
  7. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie i piec i obracać patyczkami, aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *