Menu Zamknij

Ciasto Orzechowiec

Orzechowiec to ciasto wyjątkowo smaczne, z rozpływającym się kremem w ustach i lekkim karmelu z chrupiącymi orzechami. Smaczne i efektowne. Świetne prezentuje się na świątecznym stole, a także na różnego rodzaju uroczystościach przez cały rok. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.

Ciasto orzechowiec – składniki:

Składniki na ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 jaja rozmiar M
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 płaski łyżeczki sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 300 gram orzechów włoskich ( łuskanych )
  • 3 łyżki miodu płynnego

Krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • pół szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 200 g miękkiego masła ( 1 kostka )
  • 750 ml mleka ( 3 szklanki )
  • odrobina soli

Dodatkowo :

  • 220 g dżemu z czarnej porzeczki ( 100 % owoców
  • do ciasta użyłam blaszkę 22 cm x 33 cm

Ciasto orzechowiec – sposób wykonania:

Masa orzechowa:

  1. Orzechy kroimy na kawałki około 0,5 cm. Przygotowujemy garnuszek i na małym płomieniu roztapiamy masło. Dodajemy miód i cukier. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy orzechy i chwileczkę gotujemy, aż karmel zacznie oklejać orzechy. Trochę ostudzić, ale tak by masa była lekko jeszcze płynna.

Blaty kruche do ciasta:

  1. Przygotowujemy miskę. Przesiewamy mąkę. Następnie do miski z mąką dodajemy cukier, miód, jajka, oraz masło pokrojone w mniejsze kawałki. Zagniatamy ciasto . Robimy z niego kulę. Następnie dzielimy na 2 równe części. Jedną częścią wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 12 minut. ( funkcja góra – dół )
  2. Drugą część ciasta również wylepiamy drugą blaszkę. Też nakłuwamy widelcem. Wylewamy na ciasto masę orzechową i również pieczemy w temperaturze 180 st. około 12 minut.upieczone blaty odstawiamy,aby wystygły.

Krem budyniowy:

  1. Dwa budynie rozmieszać z 250 ml mleka. Resztę mleka 500 ml zagotowujemy z cukrem. Dodajemy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy na małym ogniu non stop mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć i będą robić się bąbelki to zestawiamy garnek z palnika. Czekamy ,aż budyń przestygnie, również masło należy szybciej wyjąć z lodówki, aby miało pokojową temperaturę.
  2. Miękkie masło odrobinę posolić i ubić na najwyższych obrotach miksera, aby powstała jednolita masa. Budyń też trochę rozbić mikserem, aby nie był twardy. Następnie budyń dodawać do masła łyżka po łyżce i miksować do czasu aż składniki się połączą.

Składanie ciasta:

  1. Na upieczonym blacie bez orzechów wykładamy dżem porzeczkowy. Równo smarujemy. Na dżem nakładamy krem budyniowy i także równo smarujemy. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta z orzechami. Ciasto należy przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje po 2 – 3 dniach. Wówczas blaty zmiękną. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *