Menu Zamknij

Surówka biskupa

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem smacznego sosu. Bardzo łatwa a zarazem bardzo smaczna. Wspaniała propozycja jako dodatek do różnych dań obiadowych, jak i również do dań z grilla. Ta sałatka na pewno przypadnie do gustu domownikom. Danie obiadowe z tą surówką będzie jeszcze większą pokusą.

Surówka biskupa – składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 duże jabłka
  • 3 marchewki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • cukier

Surówka biskupa – sposób wykonanie:

1.Kapustę należy drobno poszatkować. Przełożyć do miski i posolić. Następnie utłuc ją tłuczkiem parę minut, aby zmiękła i trochę puściła sok. Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. W tym celu do miski wlewamy jogurt, majonez, 2 łyżeczki chrzanu, sól,pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cukru i sok z 1 cytryny. Sos mieszamy do połączenia się składników. Gotowy sos dodajemy do surówki i ponownie mieszamy. Surówkę wkładamy do lodówki,aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *