Najlepsza surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem smacznego sosu. Bardzo łatwa a zarazem bardzo smaczna. Wspaniała propozycja jako dodatek do różnych dań obiadowych, jak i również do dań z grilla. Ta sałatka na pewno przypadnie do gustu domownikom. Danie obiadowe z tą surówką będzie jeszcze większą pokusą.
Surówka biskupa – składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- 2 duże jabłka
- 3 marchewki
- sok z cytryny
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- cukier
Surówka biskupa – sposób wykonanie:
1.Kapustę należy drobno poszatkować. Przełożyć do miski i posolić. Następnie utłuc ją tłuczkiem parę minut, aby zmiękła i trochę puściła sok. Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. W tym celu do miski wlewamy jogurt, majonez, 2 łyżeczki chrzanu, sól,pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cukru i sok z 1 cytryny. Sos mieszamy do połączenia się składników. Gotowy sos dodajemy do surówki i ponownie mieszamy. Surówkę wkładamy do lodówki,aby smaki się przegryzły. Smacznego.
