Uszka z kapustą i grzybami do barszczu to tradycyjne danie wigilijne. U mnie obowiązkowo. Wykonane domowym sposobem smakują najlepiej. Pływające uszka w barszczu świetnie uzupełniają jego smak i aromat. Uszka wg. mojego przepisu są przepyszne.Serdecznie zapraszam do wypróbowania.
Przepis na uszka z kapustą i grzybami:
Składniki na ciasto do uszek:
- 4 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka gotowanej wody
- odrobina soli
Składniki na farsz do uszek:
- ok. 40 – 50 g suszonych grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 125 ml wrzącej wody do gotowania kapusty
- 250 ml zimnej wody do namoczenia grzybów

Przygotowanie farszu do uszek:
- Suszone grzybki wkładamy do większego naczynia i zalewamy wodą. Namaczamy kilka godzin. Po tym czasie razem z wodą od moczenia grzybów gotujemy je do miękkości około 10 – 15 minut. Przekładamy na sitko, aby się odsączyły i drobno kroimy. Wodę z gotowania z grzybów odstawiamy na potem, bo będzie potrzebna.
- Z kapusty wyciskamy wodę i kroimy ją na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, wrzucamy liście laurowe i wlewamy wodę z moczenia grzybów. Dolewamy jeszcze około 125 ml gotowanej wody. Gotujemy kapustę pod przykryciem około 25 minut,aż będzie miękka. (w czasie gotowania można dolać jeszcze wodę) Ugotowaną kapustę odciskamy na sitku.
- Cebulę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę. Następnie dodajemy do niej pocięte grzybki i chwilę smażymy. Następnie dokładamy podgotowaną kapustę i smażymy około 3 minuty. Podczas smażenia mieszamy. Przed końcem smażenia solimy i pieprzymy do smaku. Farsz studzimy.
Przygotowanie ciasta:
- Do przesianej mąki dodajemy sól i mieszamy. Do przesianej mąki wlewamy żółtka. W małym garnuszku zagotowujemy wodę. Do przegotowanej gorącej wody dodajemy masło i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy to do mąki z żółtkami i jeszcze raz mieszamy drewnianą łyżką.
- Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto. ja robiłam to ręcznie, ale można też mikserem. Wyrabiałam do momentu aż ciasto zaczęło odchodzić od reki i było elastyczne. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 minut.
- Po 30 minutach dzielimy ciasto na 3 części. Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykrawamy kółeczka o średnicy około 5 cm. (można wykrawać za pomocą małej filiżanki)
- 3. Na środek wyciętego kółka kółeczko kładziemy farsz. Składamy na pół i zlepiamy bok. Następnie zlepiamy ze sobą oba końce i powstaje uszko. Gotowe uszka kładziemy na deseczce i przykrywamy wilgotną ścierką,by nie wyschły. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Każdą partię uszek wkładamy do garnka.
- Woda nie powinna się mocno gotować,raczej na małym płomieniu. Gdy uszka zaczną wypływać, gotujemy je około 2 minuty i wyciągamy. Tak gotujemy pozostałe partie uszek. Uszka trochę odsączamy i dobrze polać je odrobiną oleju ,aby się nie kleiły. Można w lodówce w woreczkach przechować na później lub od razu podawać w talerzach i zalać barszczem. Smacznego.