Pieczone pączki świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Z tego sprawdzonego przepisu wychodzą przepysznie!! Są delikatne, mięciutkie i puszyste. Po prostu niebo w gębie i dużo zdrowsze od smażonych!! Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu.
Pączki pieczone – składniki:
- 1/3 kostki drożdży (30g )
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 250 g mąki pszennej typ 650 ( 1.5 szklanki )
- 3 żółtka jajek rozmiar L
- 60 ml śmietany kremówki 30 %
- 75 g masła ( zawartość tłuszczu co najmniej 82 % )
- odrobina soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- marmolada lub inne konfitury
LUKIER:
- 200g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki wody
Pączki pieczone – sposób wykonania:
- Składniki na pączki szybciej wyciągnąć z lodówki, aby się ociepliły. Do rondelka wlewamy mleko, śmietanę kremówkę i łyżkę cukru. Na małym płomieniu podgrzewamy, aż nam się rozpuści cukier delikatnie mieszając. Podgrzany płyn mleczny powinien mieć około 40 st. C
- W osobnym, trochę większym naczyniu zrobić rozczyn. Pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki pszennej i masę mleczną przygotowaną wcześniej. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
- Oddzielić białka od żółtek. Do miseczki wlać same żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, Utrzeć na jednolitą i puszystą masę.
- Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego ubite żółtka i mieszamy.
- Mąkę pszenną przesiewamy i wsypujemy odrobinę soli.
- Do zaczynu wsypujemy stopniowo mąkę i miksujemy za pomocą miksera. Najlepiej używać miksera z końcówką hak do ciasta drożdżowego. Miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodawać po kawałeczku masła, cały czas pomału wyrabiając.
- Miksujemy do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące i będzie się odklejać od ręki.
- Ciasto przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Stolnicę poprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i jeszcze chwilę wyrabiać, aby je odpowietrzyć.
- Następnie ciasto rozpłaszczyć na grubość około 1- 1,5 cm. Wycinać koła ok. 8 cm. Nakładać łyżkę konfitury, zlepiać i wkładać pączusie do papilotki łączeniem do dołu. ( papilotka taka od pieczenia muffinek ) Układać na blaszce i zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C (góra i dół bez termoobiegu ). Piec około 15 – 20 minut. Następnie przygotować lukier. Ostudzone pączki zanurzać w lukrze i przekładać na kratkę.
ęki.