Menu Zamknij

Naleśniki Raffaello

Raffaello uwielbiam w każdej wersji. Dziś ma świetną propozycję na smaczną przekąskę tj. naleśniki raffaello. Bardzo delikatne i słodkie, no i mega pyszne. Swietnie się sprawdzą np. na słodki obiadek lub kolację. Wypróbujcie koniecznie.

Naleśniki Raffaello składniki:

Składniki na ciasto:

  • 150 gram mąki pszennej
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • odrobina soli
  • 100 gazowanej lub zwykłej
  • olej rzepakowy do smażenia i odrobina do ciasta

Składniki na masę raffaello:

  • 250 g mascarpone
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • kilka sztuk kulek raffaello
  • 2 małe garści migdałków w płatach
  • 2 małe garści wiórek kokosowych

Naleśniki Raffaello – sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy miskę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Następnie dodajemy jajka, cukier, odrobinę soli, olej oraz gazowaną wodę. Ciasto miksujemy i odkładamy na 30 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Należy zadbać ,aby patelnia była równomiernie rozgrzana, wtedy uda nam się pierwszy naleśnik.
  3. Ciasto za pomocą cholewki wlewamy na patelnię, tak aby rozprowadziło się na całej powierzchni patelni. Gdy pacek się zarumieni, przekładamy łopatką na drugą stronę.
  4. Usmażone naleśniki układamy na talerzu i przykrywamy ,aby nie wyschły.
  5. Na suchej patelni rumienimy płatki i wiórki kokosowe. Odkładamy.
  6. Przygotowujemy masę. Pamiętajmy, aby śmietanka kremówka i mascarpone były schłodzone. Do misy wlewamy śmietankę, cukier puder i miksujemy najpierw na niskich obrotach stopniowo zwiększając, aż będzie lekko sztywna. Następnie dodawać łyżka po łyżce mascarpone i miksować, aż składniki się połączą.
  7. Połowę wiórków kokosowych i połowę płatków wmieszać do masy. Możemy też dodać trochę pokruszonych kulek raffaello.
  8. Po środku naleśników nakładamy masę i zwinąć naleśnik do środka. Na wierzchu naleśników pomazać trochę kremem i posypać wiórkami oraz migdałami.
  9. Można też przyozdobić kuleczkami raffaello lub posypać startą białą czekoladą. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *