Raffaello uwielbiam w każdej wersji. Dziś ma świetną propozycję na smaczną przekąskę tj. naleśniki raffaello. Bardzo delikatne i słodkie, no i mega pyszne. Swietnie się sprawdzą np. na słodki obiadek lub kolację. Wypróbujcie koniecznie.
Naleśniki Raffaello składniki:
Składniki na ciasto:
- 150 gram mąki pszennej
- 2 jajka rozmiar M
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 250 ml mleka
- odrobina soli
- 100 gazowanej lub zwykłej
- olej rzepakowy do smażenia i odrobina do ciasta
Składniki na masę raffaello:
- 250 g mascarpone
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- kilka sztuk kulek raffaello
- 2 małe garści migdałków w płatach
- 2 małe garści wiórek kokosowych
Naleśniki Raffaello – sposób wykonania:
- Przygotowujemy miskę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Następnie dodajemy jajka, cukier, odrobinę soli, olej oraz gazowaną wodę. Ciasto miksujemy i odkładamy na 30 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Należy zadbać ,aby patelnia była równomiernie rozgrzana, wtedy uda nam się pierwszy naleśnik.
- Ciasto za pomocą cholewki wlewamy na patelnię, tak aby rozprowadziło się na całej powierzchni patelni. Gdy pacek się zarumieni, przekładamy łopatką na drugą stronę.
- Usmażone naleśniki układamy na talerzu i przykrywamy ,aby nie wyschły.
- Na suchej patelni rumienimy płatki i wiórki kokosowe. Odkładamy.
- Przygotowujemy masę. Pamiętajmy, aby śmietanka kremówka i mascarpone były schłodzone. Do misy wlewamy śmietankę, cukier puder i miksujemy najpierw na niskich obrotach stopniowo zwiększając, aż będzie lekko sztywna. Następnie dodawać łyżka po łyżce mascarpone i miksować, aż składniki się połączą.
- Połowę wiórków kokosowych i połowę płatków wmieszać do masy. Możemy też dodać trochę pokruszonych kulek raffaello.
- Po środku naleśników nakładamy masę i zwinąć naleśnik do środka. Na wierzchu naleśników pomazać trochę kremem i posypać wiórkami oraz migdałami.
- Można też przyozdobić kuleczkami raffaello lub posypać startą białą czekoladą. Smacznego.