Tradycyjny serniczek królewski wg. przepisu mojej mamy. Przepyszny sernik na spodzie z kakaowego ciasta kruchego i niesamowicie pyszną masą serową. Przepis ten jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu. Serniczek z tego przepisu jest tak smaczny, że sam rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam przepis.
Sernik królewski – składniki:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
- 120 g masła
- 4 jajka klasa L
- około 200 gram cukru pudru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
Sernik królewski – składniki na ciasto kruche:
- 2 czubate łyżki kakao gorzkie
- 200 gram schłodzonego masła
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 gram mąki pszennej tortowej
Sernik królewski – wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche przekładamy do miski siekamy nożem i dość szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną częć ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalki.
- Następnie drugą połowę wałkujemy na stolnicy. Przekładamy do blaszki o wymiarach 22 x 27. Ciasto należy ponakłuwać widelcem.
- Ciasto ciemne pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C
- Po tym czsie do większego naczynia wkładamy twaróg, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Całość miksujemy do połączenia się składników.
- Do połączonych składników dodajemy po kolei po jednym jajku i cały czas miksujemy. Miksować tak około 5 minut na wysokich obrotach.
- Gotową masę wylewamy na podpieczony ciemny spód.
- Następnie wyjmujemy naszą ciemną masę z zamrażalnika i ścieramy na grubych oczkach. Rozsypujemy na masę serową.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze minimum 160 st.C
- Ważne jest, aby po upieczeniu pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i studzić poza piekarnikiem .
- Ciasto zupełnie ostudzone chłodzimy w lodówce.
- Sernik jest bardzo smaczny, gdy pobędzie chociaż 2 godziny w lodówce. Smacznego.