Menu Zamknij

Sernik królewski

Tradycyjny serniczek królewski wg. przepisu mojej mamy. Przepyszny sernik na spodzie z kakaowego ciasta kruchego i niesamowicie pyszną masą serową. Przepis ten jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu. Serniczek z tego przepisu jest tak smaczny, że sam rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam przepis.

Sernik królewski – składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
  • 120 g masła
  • 4 jajka klasa L
  • około 200 gram cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka cukru waniliowego

Sernik królewski – składniki na ciasto kruche:

  • 2 czubate łyżki kakao gorzkie
  • 200 gram schłodzonego masła
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 gram mąki pszennej tortowej

Sernik królewski – wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche przekładamy do miski siekamy nożem i dość szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną częć ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalki.
  2. Następnie drugą połowę wałkujemy na stolnicy. Przekładamy do blaszki o wymiarach 22 x 27. Ciasto należy ponakłuwać widelcem.
  3. Ciasto ciemne pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C
  4. Po tym czsie do większego naczynia wkładamy twaróg, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Całość miksujemy do połączenia się składników.
  5. Do połączonych składników dodajemy po kolei po jednym jajku i cały czas miksujemy. Miksować tak około 5 minut na wysokich obrotach.
  6. Gotową masę wylewamy na podpieczony ciemny spód.
  7. Następnie wyjmujemy naszą ciemną masę z zamrażalnika i ścieramy na grubych oczkach. Rozsypujemy na masę serową.
  8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze minimum 160 st.C
  9. Ważne jest, aby po upieczeniu pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i studzić poza piekarnikiem .
  10. Ciasto zupełnie ostudzone chłodzimy w lodówce.
  11. Sernik jest bardzo smaczny, gdy pobędzie chociaż 2 godziny w lodówce. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *