Menu Zamknij

Rosół jak u babci

Idealny babciny rosół uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Bardzo klarowny, aromatyczny no i bardzo zdrowy. Królowa polskich zup, podawana przeważnie w niedzielę obok tradycyjnego kotleta. Potrzeba też trochę cierpliwości, aby rosołek był smaczny. Gotujemy go około 3 godziny na malutkim płomieniu. Woda powinna tylko delikatnie pyrkać. Jeżeli kurczak jest zbyt tłusty, można z niego sciągnąć skórę, jak i również odciąć szyję. Zapraszam do przepisu.

Rosół – składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 2,4 kg
  • około 3,5 litra zimnej wody
  • 2 srednie pietruszki
  • kawałek selera około 100 g
  • kawałeczek pora około 100 g
  • 2 duże marchewki marchewki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • cebula około 100 5 ziaren pieprzu
  • 2 plaskie łyżeczki soli
  • natka pietruszki do oprószenia

Rosół – sposób wykonania:

  1. Do garnka wlewamy wzimną wodę i myjemy kurczaka. Wodę zlewamy i nalewamy czystej okoo 3,5 litra. Na średnim ogniu zagotowujemy. Osadzone szumowiny ściągamy. Następnie zmniejszamy płomień na malutki ( rosołek ma tylko delikatnie pyrkać.) uchylamy lekko pokrywkę i gotujemy rosołek tak około 1 godzinki.
  2. Cebulkę w łupince opalć nad płomieniem, lub podpiec chwilę na suchej patelni. aby była brązowa.
  3. Pora myjemy i oczyszczamy.
  4. Marchew i pietruchę obieramy i kroimy na połowę.
  5. Po godzinie gotowania wkładamy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
  6. Gotujemy dalej na malutkim płomieniu około 3 godziny ( zupa ma tylko pyrkać ). Pokrywką przykrywamy 3/4 garnka. Przed końcem gotowania dodajemy 2 łyżeczki soli. (około pół godziny przed końcem).
  7. Po ugotowaniu zupkę przecedzamy. Na talerzu wykładamy marchewkę, obrane mięsko i zalewamy rosołkiem. Posypujemy pietruszką. Możemy dosolić wg. uznania. Podajemy również ugotowany makaron. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *