Idealny babciny rosół uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Bardzo klarowny, aromatyczny no i bardzo zdrowy. Królowa polskich zup, podawana przeważnie w niedzielę obok tradycyjnego kotleta. Potrzeba też trochę cierpliwości, aby rosołek był smaczny. Gotujemy go około 3 godziny na malutkim płomieniu. Woda powinna tylko delikatnie pyrkać. Jeżeli kurczak jest zbyt tłusty, można z niego sciągnąć skórę, jak i również odciąć szyję. Zapraszam do przepisu.
Rosół – składniki:
- 1 kurczak o wadze około 2,4 kg
- około 3,5 litra zimnej wody
- 2 srednie pietruszki
- kawałek selera około 100 g
- kawałeczek pora około 100 g
- 2 duże marchewki marchewki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- cebula około 100 5 ziaren pieprzu
- 2 plaskie łyżeczki soli
- natka pietruszki do oprószenia
Rosół – sposób wykonania:
- Do garnka wlewamy wzimną wodę i myjemy kurczaka. Wodę zlewamy i nalewamy czystej okoo 3,5 litra. Na średnim ogniu zagotowujemy. Osadzone szumowiny ściągamy. Następnie zmniejszamy płomień na malutki ( rosołek ma tylko delikatnie pyrkać.) uchylamy lekko pokrywkę i gotujemy rosołek tak około 1 godzinki.
- Cebulkę w łupince opalć nad płomieniem, lub podpiec chwilę na suchej patelni. aby była brązowa.
- Pora myjemy i oczyszczamy.
- Marchew i pietruchę obieramy i kroimy na połowę.
- Po godzinie gotowania wkładamy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
- Gotujemy dalej na malutkim płomieniu około 3 godziny ( zupa ma tylko pyrkać ). Pokrywką przykrywamy 3/4 garnka. Przed końcem gotowania dodajemy 2 łyżeczki soli. (około pół godziny przed końcem).
- Po ugotowaniu zupkę przecedzamy. Na talerzu wykładamy marchewkę, obrane mięsko i zalewamy rosołkiem. Posypujemy pietruszką. Możemy dosolić wg. uznania. Podajemy również ugotowany makaron. Smacznego.