Menu Zamknij

Ciasto Balladyna

Dzisiaj przygotowałam dla Was naprawdę pyszne i zjawiskowe ciasto z malinami tzw. ,, Balladyna”. Jest to przepyszny przekładaniec z kakaowym biszkoptem z masą serową i masą krówkową oraz herbatniczkami. Te bosko wyglądające ciasto jest moim numerem jeden w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na początku może wydawać się, że jest trudne i czasochłonne, ale absolutnie tak nie jest! Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Zapraszam do skorzystania przepisu poniżej ? 

 
Do ciasta Balladyna zalecam blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm.  

Składniki do ciasta Balladyna

Kakaowy biszkopt: 

  • mąka tortowa – 3/4 szklanki  
  • kakao – 2 łyżki 
  • jajka rozmiar M – 4 sztuki  
  • szczypta soli  
  • cukier biały – 3/4 szklanki 
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka  

Warstwa serowa

  • żelatyna – 4 łyżeczki  
  • twaróg – 750 g  
  • wrzątek wody – 80 ml  
  • śmietana 30% – 250 ml  
  • cukier puder – pół szklanki  

Poza tym: 

  • maliny – 450 g 
  • galaretki malinowe – 2 saszetki  
  • kajmak – 400 g 
  • gorąca woda – 700 ml  
  • herbatniki maślane – 250 g  

Ciasto Balladyna – sposób przygotowania

  1. Do miski wsypać dwie galaretki malinowe, zalać gorącą wodą, wymieszać. Po ostudzeniu zostawić w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia.  
  2. Kakao wraz z mąką ziemniaczaną oraz pszenną wsypać do miski.  
  3. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  
  4. Żółtka jajek oddzielić od białek. Następnie białka wrzucić do jednej miski, posypać solą i zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier do momentu rozpuszczenia. 
  5. Potem dodać żółtko, a po jego wmieszaniu w masę dodać kolejne. Po miksowaniu należy stopniowo wsypać wcześniej wymieszaną mąkę ziemniaczaną z tortową i kakao. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.  
  6. Do wcześniejszej przygotowanej blaszki do pieczenia wlać ciasto i piec w temperaturze 180 ℃ przez 30 minut do momentu tzw. ” suchego patyczka”  
  7. Gdy biszkopt będzie wystarczająco upieczony należy odłożyć do wystygnięcia. Po ostudzeniu pokroić wzdłuż, aby powstały dwa kawałki ciasta.  
  8. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie pozostawić do wystudzenia.  
  9. Ubić śmietanę na sztywno.  
  10. Przesiany cukier puder zmiksować z twarogiem. W czasie miksowania wlewać stopniowo płynną żelatynę. 
  11. Do wcześniej ubitej śmietanki kremówki dodać masę twarogową i ostrożnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.  

Ciasto Balladyna – składanie w całość: 

Na spód blaszki wyłożyć jeden kawałek biszkoptu, a na niego wyłożyć połowę masy twarogowej. Następnie jako kolejną warstwę poukładać maślane herbatniki. Wysmarować kajmakiem i wyłożyć następną warstwę herbatników. Potem wysmarować pozostałym kremem twarogowym. Na samej górze ciasta wyłożyć drugi kawałek biszkoptu, a na nim poukładać maliny. Całość zalać lekko gęstniejącą galaretką. Ciasto pozostawić w lodówce na całą noc. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *