Sałatka bratowej to danie smaczne, kolorowe i pożywne. Sałatka jest świetna propozycją przekąski imprezowej, a także na codzień i w pudełeczko do pracy. Jest prosta w wykonaniu, ale rezultat zaskakuje smakiem. Przepis poprosiłam od bratowej, u której jadłam sałatkę na imieninach. Smakowała mi i ładnie prezentowała się na stole. Wystarczy parę łatwodostępnych składników, aby cieszyć się smakiem. Zapraszam do wypróbowania.
Sałatka bratowej – składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 3 średnie pomidorki
- 1 puszka konserwowej kukurydzy
- 20 g sera sałatkowego
- 1 brokuł
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 łyżki śmietany gęstej 12%
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- troszkę soli i pieprzu do smaku
Sałatka bratowej – wykonanie:
- Najlepiej w pierwszej kolejności przygotować sos czosnkowy, aby smaki się przegryzły. W tym celu czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami na sos.
- Filet z piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy ulubiona przyprawą i smażymy z każdej strony. ( Ja dałam przyprawę do gyrosa)
- Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu dzielimy na małe różyczki.
- Ser sałatkowy feta kroimy w małą kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Pomidorki również kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy przygotowany sos czosnkowy i delikatnie mieszamy. Smacznego.
