Menu Zamknij

Sałatka bratowej

Sałatka bratowej to danie smaczne, kolorowe i pożywne. Sałatka jest świetna propozycją przekąski imprezowej, a także na codzień i w pudełeczko do pracy. Jest prosta w wykonaniu, ale rezultat zaskakuje smakiem. Przepis poprosiłam od bratowej, u której jadłam sałatkę na imieninach. Smakowała mi i ładnie prezentowała się na stole. Wystarczy parę łatwodostępnych składników, aby cieszyć się smakiem. Zapraszam do wypróbowania.

Sałatka bratowej – składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 3 średnie pomidorki
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 20 g sera sałatkowego
  • 1 brokuł

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 łyżki śmietany gęstej 12%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • troszkę soli i pieprzu do smaku

Sałatka bratowej – wykonanie:

  1. Najlepiej w pierwszej kolejności przygotować sos czosnkowy, aby smaki się przegryzły. W tym celu czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami na sos.
  2. Filet z piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy ulubiona przyprawą i smażymy z każdej strony. ( Ja dałam przyprawę do gyrosa)
  3. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu dzielimy na małe różyczki.
  4. Ser sałatkowy feta kroimy w małą kostkę.
  5. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  6. Pomidorki również kroimy w kostkę.
  7. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy przygotowany sos czosnkowy i delikatnie mieszamy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *