Szukacie fajnego pomysłu na Wielkanocny stół? Proponuje bardzo smaczną białą kiełbasę po góralsku, która mimo swojej prostoty wykonania smakuje przepysznie a na dodatek ładnie prezentuje się na stole. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 5 surowych białych kiełbas
- 3 duże cebule
- 500 g kiszonej kapusty ( waga po odsączeniu)
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
- Odsączamy kapustę i przekładamy do garnka. Zalewamy 1 szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę na małym płomieniu przez około 35 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni do zeszklenia. Na koniec do smażonej cebuli dodajemy łyżkę mąki i mieszamy około 3 minuty, aby wszystko się połączło.
- Całosć z patelni przekładamy do garnka z kapustą i dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dno wkladamy ugotowaną kapustę i smarujemy ja 3 łyzkami kwaśnej śmietany. Na wierzchu układamy biala kiełbasę i trochę ją wciskamy w kapustę.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. z funkcją góra – dół bez termoobiegu. Wstawiamy naczynie z kiełbasa do piekarnika i piec około 50- 60 minut do zarumienienia kielbasy. Tak pieczona kiełbasa smakuje najlepiej gdy jest jeszcze ciepła. Smacznego!