Menu Zamknij

Biała kiełbasa po góralsku

Szukacie fajnego pomysłu na Wielkanocny stół? Proponuje bardzo smaczną białą kiełbasę po góralsku, która mimo swojej prostoty wykonania smakuje przepysznie a na dodatek ładnie prezentuje się na stole. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

  • 5 surowych białych kiełbas
  • 3 duże cebule
  • 500 g kiszonej kapusty ( waga po odsączeniu)
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odsączamy kapustę i przekładamy do garnka. Zalewamy 1 szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę na małym płomieniu przez około 35 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni do zeszklenia. Na koniec do smażonej cebuli dodajemy łyżkę mąki i mieszamy około 3 minuty, aby wszystko się połączło.
  3. Całosć z patelni przekładamy do garnka z kapustą i dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dno wkladamy ugotowaną kapustę i smarujemy ja 3 łyzkami kwaśnej śmietany. Na wierzchu układamy biala kiełbasę i trochę ją wciskamy w kapustę.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. z funkcją góra – dół bez termoobiegu. Wstawiamy naczynie z kiełbasa do piekarnika i piec około 50- 60 minut do zarumienienia kielbasy. Tak pieczona kiełbasa smakuje najlepiej gdy jest jeszcze ciepła. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *