Pieczona biała kiełbaska zawijana w boczek to świetne danie na Wielkanocny stół. Mimo swojej prostoty wykonania jest naprawdę przepyszna. Wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
- 5 białych kiełbasek
- 3 średnie cebule
- 5 plasterków boczku wędzonego surowego
Wykonanie:
- Cebulkę obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Po kolei kiełbaski owijamy plastrem boczku.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie układamy białe kiełbaski już owinięte boczkiem. Pomiędzy kiełbaski wciskamy cebulkę.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut z funkcją góra – dół.
- Po 40 minutach włączamy termoobieg i jeszcze zapiekamy 5 – 10 minut do zarumienienia się bialej kiełbasy. Tak upieczone kiełbaski podajemy np. z tartym chrzanem albo sosem chrzanowym. Smacznego