Menu Zamknij

Pieczona biała kiełbasa otulona boczkiem

Pieczona biała kiełbaska zawijana w boczek to świetne danie na Wielkanocny stół. Mimo swojej prostoty wykonania jest naprawdę przepyszna. Wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

  • 5 białych kiełbasek
  • 3 średnie cebule
  • 5 plasterków boczku wędzonego surowego

Wykonanie:

  1. Cebulkę obieramy i kroimy w ćwiartki.
  2. Po kolei kiełbaski owijamy plastrem boczku.
  3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie układamy białe kiełbaski już owinięte boczkiem. Pomiędzy kiełbaski wciskamy cebulkę.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut z funkcją góra – dół.
  5. Po 40 minutach włączamy termoobieg i jeszcze zapiekamy 5 – 10 minut do zarumienienia się bialej kiełbasy. Tak upieczone kiełbaski podajemy np. z tartym chrzanem albo sosem chrzanowym. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *