Naleśniki z młodą kapustą to pomysł na rewelacyjny obiadek lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Mimo swojej prostoty są mega smaczne, aż chce się więcej. Zapraszam do wypróbowania, bo naprawdę warto.
Nalesniki z młodą kapustą – składniki:
Składniki na farsz:
- 1 większa głowka młodej kapusty
- około 400 g boczku wędzonego
- około 375 ml bulionem ub wody( 1,5 szklanki )
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek koperku
- 2 czubate łyżki masła
- 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
- 2 średnie cebule
- kawałek pora ( tylko bialq część)
- sol i pieprz do smaku
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka rozmiar M
- 1 szklanka mleka
- 200 ml gazowanej wody mineralne (2/5 szklanki)
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 6 łyzek oleju do ciasta + olej do smażenia naleśników
Naleśniki z młodą kapustą – wykonanie:
- Z kapusty wykrawamy głąb. Wszystkie liście dość drobno szatkujemy. Przekladamy liście do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Przykrywamy garnek i zagotowujemy. Nastepnie odkrywamy arek na około 2 minuty, aby ulotniły się brzydkie zapachy. Po 2 minutach ponownie przykrywamy i gotujemy kapustę około 10- 12 minut do miękkości. Co jakiś czas mieszamy kapustę i pilnujemy, aby czasem jej nie rozgotować. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
- Boczek kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Smażymy na patelni do zarumienienia na małym płomieniu.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Białą część pora również kroimy w kosteczkę.
- Pokrojoną cebulkę i pora dodajemy do boczku i smażymy całość przez chwilę, aż cebulka się zeszkli. Nastepnie dodajemy 2 łyżki masła. Czekamy aż masło się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Cały czas mieszamy aż zrobi się lekko brązowa zasmażka. Po tym czasie dodajemy do usmażonego boczku 2 -3 chochelki wody z ugotowanej kapusty i mieszamy. Usmażony boczek z cebulką i porem przelewamy do garnka z kapustą. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Do całości dodajemy koperek i mieszamy. Dodajemy jeszcze sól, pieprz do smaku i gotujemy chwilę około 2- 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
- Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i krótko miksujemy. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Patelnię o średnicy około 22 cm rozgrzewamy. Smażymy naleśniki z obu stron do zarumienienia.
- Po usmażeniu układamy naleśniki na duży talerz i przykrywamy pokrywką, aby nie wyschły.
- Na jeden brzeg naleśnika nakładamy ugotowany farsz z kapusty i składamy boki naleśnika do środka, a następnie zwijamy w rulon.
- Zwinięte naleśniki smażymy na niewielkim tłuszczu do zarumienienia.
- Tak usmażone można podawać z gęsta śmietaną lub sosem czosnkowym, ale to wg. uznania. Smacznego.
