Puszysty sernik z jabłkami na kruchym cieście z masą serową i jabłuszkami. Ta wersja sernika mocno przypadła do gustu moim domownikom. Prościutki w wykonaniu, a jaki smaczny. Zawsze się udaje, a połączenie masy serowej i jabłuszek tworzą niepowtarzalny smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę jest bardzo smaczny.
Sernik z jabłkami – składniki:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko rozmiar M
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego ( dobrej jakości)
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 2 budynie waniliowe ( niesłodzone)
- 2 jajka rozmiar M
DODATKOWE SKŁADNIKI:
- 3 średnie jabłka
- 1 lekko czubata łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
- cukier puder do oprószenia
Sernik z jabłkami – sposób ,wykonania:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dokladnie mieszamy. Zimne masło siekamy na kawałki i dodajemy do miski. Dość szybko zagniatamy calość, tak jak na kruszonkę. Nastepnie wbijamy cale jajko i zagniatamy kulę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy kulę kruchego ciasta z lodówki i dzielimy ja na 2 części. Jedna porcja kruchego ma mieć 2/3 , a druga część 1/3 ).
- Mniejszą część ciasta czyli 1/3 chowamy ponownie do lodówki.
- Przygotowujemy okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm. Wylepiamy dno ciastem oraz boki na 3 cm. Spod ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy blaszkę z ciastem do lodówki.
- Do misy miksera wkladamy twaróg, budynie, cukier do wypieków oraz cukier waniliowy. Chwile miksujemy na jednolitą masę. Po chwili dodajemy cale jaja i miksujemy krótko do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy.
- Jabłka oczyszczamy z gniazda i kroimy w kosteczkę o boku 1 cm. Przekładamy do miski i dodajemy cukier oraz cynamon.
- Po tym czasie wyciągamy blaszkę z lodówki i wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy pokrojone jabłka.
- Pozostałą część ciasta kruchego ścieramy na grubych oczkach i posypujemy jabłka.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i wstawiamy ciasto. Pieczemy 60 minut z funkcją góra- dół bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut w zamkniętym piekarniku a następnie jeszcze pozostawiamy ciasto w piekarniku lekko uchylonym na około 15 minut.
- Sernik wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzony chowamy do lodówki by się schłodziło i zwarło.
- Przed podaniem posypumemy cukrem pudrem. Smacznego.