Menu Zamknij

Młoda kapusta po gospodarsku

Poznaj mój sprawdzony przepis na sycącą młodą kapustę po gospodarsku. Smaczna, prosta i szybka w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiadek lub ciepłą kolację z dodatkiem pieczywa.

Młoda kapusta po gospodarsku – składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 250 g kielbasy np. podwawelskiej
  • 2 średnie młode ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka bulionu może być przecedzony rosół
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • Odrobina papryki ostrej mielonej
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Młoda kapusta po gospodarsku – wykonanie:

  1. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w niedużą kostkę o boku 0,5 cm.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Z kapusty usuwamy głąb i kroimy ją na 4 części. Liście szatkujemy w kostkę o boku 2 cm.
  4. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki o grubości 2-3 mm
  5. Na patelnie wlewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i boczek. Smażymy do zrumienienia. Następnie dorzucamy cebulkę i ziemniaczki. Delikatnie solimy i smażymy, aż ziemniaczki i cebula się zrumienieją.Przy tym co jakiś czas mieszamy.
  6. Przygotowujemy garnek. Wlewamy bulion i gotujemy kapustę około 6 minut.
  7. Ugotowaną kapustę wraz z pozostałym bulionem przekładamy na patelnię, w której smażyliśmy ziemniaczki, cebulkę, boczek itp.
  8. Dodajemy do całości czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą i świeżo mielony czarny pieprz. Smażymy jeszcze około 3 minuty pod przykryciem. Wszystko podsmażone posypujemy siekaną natką pietruszki. Podajemy jako osobne danie. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *