Poznaj mój sprawdzony przepis na sycącą młodą kapustę po gospodarsku. Smaczna, prosta i szybka w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiadek lub ciepłą kolację z dodatkiem pieczywa.
Młoda kapusta po gospodarsku – składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- 250 g kielbasy np. podwawelskiej
- 2 średnie młode ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka bulionu może być przecedzony rosół
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- Odrobina papryki ostrej mielonej
- sól i mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Młoda kapusta po gospodarsku – wykonanie:
- Kiełbasę kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w niedużą kostkę o boku 0,5 cm.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Z kapusty usuwamy głąb i kroimy ją na 4 części. Liście szatkujemy w kostkę o boku 2 cm.
- Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki o grubości 2-3 mm
- Na patelnie wlewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i boczek. Smażymy do zrumienienia. Następnie dorzucamy cebulkę i ziemniaczki. Delikatnie solimy i smażymy, aż ziemniaczki i cebula się zrumienieją.Przy tym co jakiś czas mieszamy.
- Przygotowujemy garnek. Wlewamy bulion i gotujemy kapustę około 6 minut.
- Ugotowaną kapustę wraz z pozostałym bulionem przekładamy na patelnię, w której smażyliśmy ziemniaczki, cebulkę, boczek itp.
- Dodajemy do całości czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą i świeżo mielony czarny pieprz. Smażymy jeszcze około 3 minuty pod przykryciem. Wszystko podsmażone posypujemy siekaną natką pietruszki. Podajemy jako osobne danie. Smacznego.