Dziś proponuję Wam przepyszne ciasto budyniowe ze śliwkami. Super wilgotne i puszyste. Jest tak smaczne, że po upieczeniu w mig znika ze stołu do ostatniego okruszka. Zapraszam do wypróbowania.
Ciasto budyniowe ze śliwkami składniki:
Składniki na ciasto:
- pół szklanki cukru
- 4 jajka rozmiar M
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1/4 kostki masła
- 3 czubate łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- około 400 g śliwek ( 10 średnich sztuk)
- 1 łyżka kaszy manny

Ciasto budyniowe ze śliwkami – wykonanie:
- Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. ( Prócz masła, które jest na kruszonkę.
- Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę pszenna. Na mąkę wysypujemy cukier. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki łączymy dłońmi, tak aby powstały grudki. Kruszonkę można odłożyć do lodówki. Kruszonka na cieście z owocami smakuje cudownie.
- Przygotowujemy ciasto. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy śliwki na ćwiartki.
- Mąkę, proszek do pieczenia i budyń mieszamy razem i przesiewamy przez sitko. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Miękkie masło przekładamy do misy miksera dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania puszystej konsystencji. Po kolei dodajemy jajka cały czas ucierając, aż połączą się składniki.
- Do misy z masą jajeczną dodajemy przesiane składniki- mąkę,proszek i budyń. Mieszamy krótko do połączenia się składników.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
- Blaszkę o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia. ( tylko dno blaszki) Wylewamy ciasto i równamy. Na wierzchu posypujemy kruszonkę.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 – 55 minut. ( do tzw. suchego patyczka) Po upieczeniu studzić ciasto przez około 10 minut przy otwartym piekarniku. Po tym czasie postawić na blat w kuchni , aby całkowicie ostygło. Można też ciasto polać lukrem. Smacznego.
