Menu Zamknij

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Dziś proponuję Wam przepyszne ciasto budyniowe ze śliwkami. Super wilgotne i puszyste. Jest tak smaczne, że po upieczeniu w mig znika ze stołu do ostatniego okruszka. Zapraszam do wypróbowania.

Ciasto budyniowe ze śliwkami składniki:

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka rozmiar M
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 kostki masła
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 400 g śliwek ( 10 średnich sztuk)
  • 1 łyżka kaszy manny

Ciasto budyniowe ze śliwkami – wykonanie:

  1. Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. ( Prócz masła, które jest na kruszonkę.
  2. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę pszenna. Na mąkę wysypujemy cukier. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki łączymy dłońmi, tak aby powstały grudki. Kruszonkę można odłożyć do lodówki. Kruszonka na cieście z owocami smakuje cudownie.
  3. Przygotowujemy ciasto. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy śliwki na ćwiartki.
  4. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń mieszamy razem i przesiewamy przez sitko. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Miękkie masło przekładamy do misy miksera dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania puszystej konsystencji. Po kolei dodajemy jajka cały czas ucierając, aż połączą się składniki.
  5. Do misy z masą jajeczną dodajemy przesiane składniki- mąkę,proszek i budyń. Mieszamy krótko do połączenia się składników.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
  7. Blaszkę o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia. ( tylko dno blaszki) Wylewamy ciasto i równamy. Na wierzchu posypujemy kruszonkę.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 – 55 minut. ( do tzw. suchego patyczka) Po upieczeniu studzić ciasto przez około 10 minut przy otwartym piekarniku. Po tym czasie postawić na blat w kuchni , aby całkowicie ostygło. Można też ciasto polać lukrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *