Macie ochotę na coś słodkiego ? Dziś proponuję Wam sprawdzony przepis na lekkie ciasto z 4 składników. Prościutkie w wykonaniu, a na dodatek bez pieczenia. !! Puszyste, ze śmietaną i porzeczkową masą. Szczerze mówię, że jest bardzo pyszne, znika z talerzy w mgnieniu oka. Wypróbujcie sami.
Lekkie ciasto składniki:
- 2 śmietany 30% około 660 ml
- duże opakowanie herbatników (około 200 g }
- duży dżem porzeczkowy ( 400 g)
- 3 przezroczyste galaretki
Lekkie ciasto – sposób wykonania:
- Wszystkie 3 galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Przez chwilę bardzo dokładnie mieszamy, aby proszek się dobrze rozpuścił. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Śmietanę z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i dalej trochę miksujemy.
- Blaszkę o wymiarach 27×27 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie pierwszą warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy warstwę dżemu porzeczkowego.
- Do zupełnie ostudzonej galaretki powoli dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy, aż składniki się połączą.
- Wykładamy pierwszą porcję śmietany na herbatniki z dżemem. Znowu układamy warstwę herbatników, na to dżem i ponownie ubitą śmietanę z galaretką. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Na koniec można wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przekładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Smacznego.