Bardzo smaczne i puszyste placuszki z serka ricotta. Bardzo delikatne o lekko ziołowym smaku. Są wspaniałą inspiracją na różnego rodzaju imprezki a także śniadanie lub kolację.
Placuszki z serka ricotta – składniki:
- 250 g serka ricotta
- 3 czubate łyżki parmezanu
- 2 jajka rozmiar M
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- około 2-3 łyżki wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Z podanych składników usmażyłam 12 placuszków.
Placuszki z serka ricotta – wykonanie:
- Szczypiorek, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy.
- Parmezan ścieramy na małych oczkach, tak aby były 3 czubate łyżki.
- Do miski wrzucamy ricottę. Dokładamy starty parmezan, mąkę pszenną, siekany szczypiorek, pietruszkę i koperek. Następnie jajka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Dodajemy również pół łyżeczki suszonego czosnku, szczyptę soli i 2-3 łyżki wody. Ciasto powinno być dość gęste. (Taka konsystencja jak np. gęsta śmietana )
- Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placuszki. Jedna czubata łyżka to jeden placuszek.
- Podajemy np. z gęstą śmietaną, sosem ziołowym lub z jogurtem. Smacznego.
