Menu Zamknij

Placuszki z Serka Ricotta

Bardzo smaczne i puszyste placuszki z serka ricotta. Bardzo delikatne o lekko ziołowym smaku. Są wspaniałą inspiracją na różnego rodzaju imprezki a także śniadanie lub kolację.

Placuszki z serka ricotta – składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 3 czubate łyżki parmezanu
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • około 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Z podanych składników usmażyłam 12 placuszków.

Placuszki z serka ricotta – wykonanie:

  1. Szczypiorek, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy.
  2. Parmezan ścieramy na małych oczkach, tak aby były 3 czubate łyżki.
  3. Do miski wrzucamy ricottę. Dokładamy starty parmezan, mąkę pszenną, siekany szczypiorek, pietruszkę i koperek. Następnie jajka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
  4. Dodajemy również pół łyżeczki suszonego czosnku, szczyptę soli i 2-3 łyżki wody. Ciasto powinno być dość gęste. (Taka konsystencja jak np. gęsta śmietana )
  5. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placuszki. Jedna czubata łyżka to jeden placuszek.
  6. Podajemy np. z gęstą śmietaną, sosem ziołowym lub z jogurtem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *