Macie ochotę na coś słodkiego? Dziś proponuję Wam bardzo smaczne i zjawiskowe ciasto Szyszkowy król. To efektowne ciasto swoim połączeniem smakowym zachwyci każdego. Szyszkowy król to prawdziwy raj dla podniebienia!! Zapraszam do wypróbowania.
Szyszkowy król – składniki:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki cukru
- 4 jajka rozmiar M
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA PONCZ DO BISZKOPTU:
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 120 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA MASĘ SMIETANOWĄ:
- 250 g serka mascarpone
- 660 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 troszkę czubate łyżki cukru pudru
- 60 ml wrzącej wody
- 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki ryżu preparowanego
- ok 140-150 g herbatników ciemnych
- około 510 g masy kajmakowej
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
Szyszkowy król – wykonanie
- Przygotowujemy ciemny biszkopt. W tym celu białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy co chwilę po łyżce cukru i dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy, aż składniki się połączą. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Całą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C i pieczemy około 25- 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i najlepiej kładziemy go na kratkę.
- 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody.
- Ostudzony biszkopt z powrotem wkładamy do blaszki i nasączamy ponczem.
- Następnie schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder przekładamy do misy. Wszystko razem ubijamy na sztywno ,a następnie dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml wrzątku. Do ostudzonej żelatyny, ale jeszcze płynnej dodajemy 3 łyżki ubitego kremu ze śmietany i mascarpone. Mieszamy. Następnie dodajemy do żelatyny resztę kremu i miksujemy na niskich obrotach.
- Na nasączony biszkopt rozprowadzamy dżem. Na dżem nakładamy krem śmietanowy. Na krem śmietanowy nakładamy warstwę ciemnych herbatników.
- Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem i smarujemy na wierzchu.
- Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej na całą noc. Smacznego.
