Menu Zamknij

Szyszkowy król

Macie ochotę na coś słodkiego? Dziś proponuję Wam bardzo smaczne i zjawiskowe ciasto Szyszkowy król. To efektowne ciasto swoim połączeniem smakowym zachwyci każdego. Szyszkowy król to prawdziwy raj dla podniebienia!! Zapraszam do wypróbowania.

Szyszkowy król – składniki:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA PONCZ DO BISZKOPTU:

  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 120 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ SMIETANOWĄ:

  • 250 g serka mascarpone
  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 troszkę czubate łyżki cukru pudru
  • 60 ml wrzącej wody
  • 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • ok 140-150 g herbatników ciemnych
  • około 510 g masy kajmakowej
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego

Szyszkowy król – wykonanie

  1. Przygotowujemy ciemny biszkopt. W tym celu białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy co chwilę po łyżce cukru i dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy, aż składniki się połączą. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką.
  2. Całą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C i pieczemy około 25- 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i najlepiej kładziemy go na kratkę.
  3. 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody.
  4. Ostudzony biszkopt z powrotem wkładamy do blaszki i nasączamy ponczem.
  5. Następnie schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder przekładamy do misy. Wszystko razem ubijamy na sztywno ,a następnie dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
  6. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml wrzątku. Do ostudzonej żelatyny, ale jeszcze płynnej dodajemy 3 łyżki ubitego kremu ze śmietany i mascarpone. Mieszamy. Następnie dodajemy do żelatyny resztę kremu i miksujemy na niskich obrotach.
  7. Na nasączony biszkopt rozprowadzamy dżem. Na dżem nakładamy krem śmietanowy. Na krem śmietanowy nakładamy warstwę ciemnych herbatników.
  8. Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem i smarujemy na wierzchu.
  9. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej na całą noc. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *