Menu Zamknij

Zapiekanka makaronowa z patelni

Zapiekanka makaronowa z patelni z dodatkami to idealnie danie obiadowe dla całej rodzinki. Prosta, szybka, łatwa do odgrzania, a przede wszystkim bardzo smaczna. Jeżeli nie macie dość czasu, aby w tygodniu przygotować posiłki, to proponuję właśnie zapiekankę, którą możecie serwować przez dwa dni. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na pyszne danie.

Składniki:

  • 180 g makaronu penne rigate lub inne rurki
  • 200 g ulubionej szynki
  • 125 g startego żółtego sera np. gouda
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych ( 400g)
  • odrobina ostrej papryki mielonej
  • 1 szklanka wody
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • parę listków bazylii do oprószenia zapiekanki (4-5 listków)

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w kosteczkę. Cukinię również kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę do zeszklenia. Kolejno dodajemy czosnek i chwilę smażymy,
  3. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Całość smażymy około 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy szynkę i smażymy 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie dodajemy pomidory z puszki . Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i dusimy jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  5. Wlewamy szklankę wody i dorzucamy suchy makaron. Mieszamy. Jeżeli konieczne ponownie można doprawić odrobiną soli .
  6. Przykrywamy patelnię i dusimy tak, aby makaron był miękki. Podczas duszenia 1 raz go przemieszałam. Mój dusiłam około13-14 minut.
  7. Po tym czasie odkrywamy patelnię. i gotujemy jeszcze 3 minuty. Po chwili posypujemy starty ser. Ponownie przykrywamy pokrywką i dusimy około 2 minuty. Gotowe zdejmujemy z palnika i posypujemy posiekaną bazylią. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *