Bardzo pyszna zupa gołąbkowa. Jeżeli lubicie gołąbki, a nie macie zbyt czasu, aby je przygotować to ta zupka będzie Wam bardzo smakować. Zupka sycąca i w niczym nie ustępująca smakowi tradycyjnych gołąbków. Jeżeli zrobicie ją raz, to na pewno zagości już na stałe w Waszym menu. Wypróbujcie sami.
Składniki :
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- około 800 g kapusty białej ( połowa średniej)
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
- około 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- siekana pietruszka lub koperek
- 2 litry wody
- gęsta kwaśna śmietana ( wg. uznania)
Wykonanie:
- Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Liście kapusty posiekać na mniejsze. Cebulkę drobno kroimy. Czosnek również drobniutko lub przeciskamy przez praskę.
- Na patelni z rozgrzanym olejem szklimy cebulkę. Następnie dodajemy czosnek i chwilę jeszcze smażymy.( około pół minuty)
- Kolejno dorzucamy marchewkę i smażymy dalej około 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Podsmażone przekładamy do większego garnka i do całości dodajemy poszatkowaną kapustę. Zalewamy całość 2 litrami wody. Do wywaru dodajemy kolejno liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Całość zagotować. Od chwili wrzenia gotujemy około 20 minut pod przykryciem. ( na średnim płomieniu ,co jakiś czas mieszając)
- Na patelni, na której smażyliśmy cebulę nalewamy 2 łyżki oleju i wkładamy mielone mięso. Doprawiamy papryką słodką, majerankiem, cukrem oraz solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy, aby mięso się dobrze usmażyło.
- Po tym czasie dokładamy pomidory z puszki i dalej smażymy.
- Następnie do garnka z ugotowaną kapustą dodajemy ryż, sos sojowy oraz usmażone mięso z przyprawami. Dodać koncentrat i dobrze wymieszać.
- Całość dalej gotujemy przez około 15 minut, aby ryż i kapusta zmiękły.
- Po tym czasie w razie potrzeby jeszcze solimy i pieprzymy. Gotową zupkę nalewamy do miseczek i prószymy pietruszką lub koperkiem. Można też dodać keks śmietany gęstej kwaśnej. Smacznego.
