Menu Zamknij

Zupa gołąbkowa

Bardzo pyszna zupa gołąbkowa. Jeżeli lubicie gołąbki, a nie macie zbyt czasu, aby je przygotować to ta zupka będzie Wam bardzo smakować. Zupka sycąca i w niczym nie ustępująca smakowi tradycyjnych gołąbków. Jeżeli zrobicie ją raz, to na pewno zagości już na stałe w Waszym menu. Wypróbujcie sami.

Składniki :

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • około 800 g kapusty białej ( połowa średniej)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • około 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • siekana pietruszka lub koperek
  • 2 litry wody
  • gęsta kwaśna śmietana ( wg. uznania)

Wykonanie:

  1. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Liście kapusty posiekać na mniejsze. Cebulkę drobno kroimy. Czosnek również drobniutko lub przeciskamy przez praskę.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem szklimy cebulkę. Następnie dodajemy czosnek i chwilę jeszcze smażymy.( około pół minuty)
  3. Kolejno dorzucamy marchewkę i smażymy dalej około 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
  4. Podsmażone przekładamy do większego garnka i do całości dodajemy poszatkowaną kapustę. Zalewamy całość 2 litrami wody. Do wywaru dodajemy kolejno liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Całość zagotować. Od chwili wrzenia gotujemy około 20 minut pod przykryciem. ( na średnim płomieniu ,co jakiś czas mieszając)
  5. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę nalewamy 2 łyżki oleju i wkładamy mielone mięso. Doprawiamy papryką słodką, majerankiem, cukrem oraz solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy, aby mięso się dobrze usmażyło.
  6. Po tym czasie dokładamy pomidory z puszki i dalej smażymy.
  7. Następnie do garnka z ugotowaną kapustą dodajemy ryż, sos sojowy oraz usmażone mięso z przyprawami. Dodać koncentrat i dobrze wymieszać.
  8. Całość dalej gotujemy przez około 15 minut, aby ryż i kapusta zmiękły.
  9. Po tym czasie w razie potrzeby jeszcze solimy i pieprzymy. Gotową zupkę nalewamy do miseczek i prószymy pietruszką lub koperkiem. Można też dodać keks śmietany gęstej kwaśnej. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *