Menu Zamknij

Ciasto Mozaika

Lekkie ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem i dodatkiem różnokolorowych galaretek. Pyszne i lekkie. Idealne połączenie smakowe, któremu nikt się nie oprze. Poza tym ładnie się prezentuje na stole, dlatego sprawdzi się na różnych spotkaniach domowych. Na pewno zaskoczy niejednego gościa. Wypróbujcie sami.

Ciasto Mozaika- składniki:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej około 160g
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWE SKŁADNIKI:

  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • cukier puder do posypania ciasta

Ciasto Mozaika – wykonanie:

  1. Przygotowujemy biszkopt. białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy kolejno cukier. Miksujemy, aż się rozpuści. Dalej dodajemy stopniowo żółtka. Po tym dodajemy olej i jeszcze krótko miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23×23 cm. przelewamy masę. pieczemy w 180. st.C około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  2. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i tak pozostawiamy go na około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt i studzimy na kratce kuchennej.
  3. Przygotowujemy galaretki. Każdą galaretkę z osobna rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Najlepiej przelać do prostokątnych pudełeczek lub szklanek. Studzimy i wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężały. Gotowe galaretki wyciągamy z lodówki, kroimy w kostki i przekładamy do miski. Delikatnie mieszamy, aby kolory się pomieszały.
  4. Przygotowujemy masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Studzimy, ale żeby galaretka była płynna. W misie miksera ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Do ostudzonej galaretki przekładamy po parę łyżek ubitej śmietany i mieszamy, do połączenia się składników. Na koniec przełożyć pokrojone różnokolorowe galaretki. Delikatnie mieszamy.
  6. Biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy wkładamy do blaszki. Na biszkopt przelewamy masę śmietanową z galaretkami. Na to kładziemy drugi blat biszkoptu i leciutko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej całą noc. Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *