Menu Zamknij

Śledzie Kaszubskie z cebulą i rodzynkami

Zapraszam na idealny przepis na śledzie z cebulką i rodzynkami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Śledzie z dodatkiem słodkiego posmaku są po prostu rozkosznie pyszne. Świetnie sprawdzą się jako super przekąska na różne przyjęcia. Wypróbujcie sami.

Składniki:

  • 4- 5 filetów śledziowych ala Matjas w oleju
  • 2 większe cebule
  • około 3/4 szklanki oleju roślinnego lub mniej
  • 80 g dowolnych rodzynek
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziarenek pieprzu

Wykonanie:

  1. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do pojemnika i moczymy około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po tym czasie smakujemy, czy takie nam odpowiadają. W razie potrzeby jeszcze chwilę moczymy.
  2. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Dwie cebule kroimy w piórka. Przelewamy cebulę na sitku wrzątkiem. Im dłużej polewamy, tym cebula będzie bardziej miękka.
  4. Rodzynki przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 20 minut. P tym czasie zlewamy wodę i dobrze odcedzamy. Przekładamy rodzynki do miseczki z cebulą.
  5. Przygotowujemy zalewę. Do garnuszka wlewamy olej oraz ocet. wkładamy 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprz w ziarenkach. Wstawiamy na średnią moc palnika i zagotowujemy.
  6. Do gotującej zalewy dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy.
  7. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z palnika.
  8. Odstawiamy do przestudzenia.
  9. Zalewę przelewamy do cebulki z rodzynkami. Mieszamy.
  10. Śledziki zwijamy w ruloniki i całość zalewamy przygotowaną zalewą. Odkładamy do lodówki celem przegryzienia się składników. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *