Zapraszam na idealny przepis na śledzie z cebulką i rodzynkami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Śledzie z dodatkiem słodkiego posmaku są po prostu rozkosznie pyszne. Świetnie sprawdzą się jako super przekąska na różne przyjęcia. Wypróbujcie sami.
Składniki:
- 4- 5 filetów śledziowych ala Matjas w oleju
- 2 większe cebule
- około 3/4 szklanki oleju roślinnego lub mniej
- 80 g dowolnych rodzynek
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziarenek pieprzu
Wykonanie:
- Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do pojemnika i moczymy około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po tym czasie smakujemy, czy takie nam odpowiadają. W razie potrzeby jeszcze chwilę moczymy.
- Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Dwie cebule kroimy w piórka. Przelewamy cebulę na sitku wrzątkiem. Im dłużej polewamy, tym cebula będzie bardziej miękka.
- Rodzynki przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 20 minut. P tym czasie zlewamy wodę i dobrze odcedzamy. Przekładamy rodzynki do miseczki z cebulą.
- Przygotowujemy zalewę. Do garnuszka wlewamy olej oraz ocet. wkładamy 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprz w ziarenkach. Wstawiamy na średnią moc palnika i zagotowujemy.
- Do gotującej zalewy dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy.
- Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z palnika.
- Odstawiamy do przestudzenia.
- Zalewę przelewamy do cebulki z rodzynkami. Mieszamy.
- Śledziki zwijamy w ruloniki i całość zalewamy przygotowaną zalewą. Odkładamy do lodówki celem przegryzienia się składników. Smacznego.