Najlepsza sałatka na każdą okazję. Pyszna, kolorowa i lekka, a na dodatek błyskawiczna w przygotowaniu. Super sprawdzi się na śniadanie ,kolację a nawet na wyjątkowe okazje. Wypróbujcie sami.
Sałatka błyskawiczna – składniki:
- 4 jajka
- 1 papryka konserwowa
- 5 ogórków konserwowych
- 250 g szynki konserwowej
- 200 g żółtego sera
- 1/2 pora
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 zupka chińska curry
- 200 ml wrzątku
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz
Sałatka błyskawiczna – wykonanie:
- W 200 ml wrzątku rozpuszczamy przyprawę z zupki prócz oleju ( należy pominąć). Makaron z zupki kruszymy i przekładamy do miseczki.
- Rozpuszczona we wrzątku przyprawę łączymy z makaronem. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do napęcznienia. ( około 10 minut)
- Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Ogórki, paprykę szynkę oraz żółty ser również kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą.
- Do większej miski przekładamy miękki makaron oraz wszystkie pozostałe składniki. Dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Smacznego.