Snickers to bardzo pyszny i wciągające swoim smakiem przekładanie, który zasmakuje każdemu. Miodowe warstwy ciasta przełożone kremem, kajmakiem i orzeszkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Wypróbujcie sami.
Składniki:
Składniki na ciasto miodowe:
- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Warstwa budyniowa:
- 250 g masła
- pół litra mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy 16g
Warstwa kajmakowa:
- puszka masy kajmakowej – krówkowej
Dodatkowo:
- 300 g grubo pokrojonych orzechów włoskich lub ziemnych
Wykonanie:
- Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy. Na stolnicy mąkę siekamy z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. mleko ,cukry, jajka żółtka, miód i zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 3 równe części. Przygotowujemy formę np.20×30 cm.
- Wszystkie 3 ciasta wykładamy na blaszki i pieczemy 3 spody. pieczemy około15 minut do zarumienienia ciast.
- W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. W garnku gotujemy 250 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do innego naczynia wlewamy drugą szklankę mleka i dodajemy budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną.
- Rozprowadzony budyń wlewamy do wrzącego mleka z cukrami. Mieszamy intensywnie i gotujemy aż budyń będzie pyrkał. Odstawiamy do przestudzenia.
- Masło ucieramy na puszystą konsystencję. Kolejno łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń i ucieramy.
- Na jeden upieczony placek nakładamy połowę budyniu. Następnie kładziemy drugi placek. Na drugi placek nakładamy drugą część budyniu. Następnie kładziemy trzeci placek. Na 3 placek smarujemy masę kajmakową.
- Na koniec posypujemy orzechami. Smacznego.