Menu Zamknij

Ciasto Snickers

Snickers to bardzo pyszny i wciągające swoim smakiem przekładanie, który zasmakuje każdemu. Miodowe warstwy ciasta przełożone kremem, kajmakiem i orzeszkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Wypróbujcie sami.

Składniki:

Składniki na ciasto miodowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka

Warstwa budyniowa:

  • 250 g masła
  • pół litra mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy 16g

Warstwa kajmakowa:

  • puszka masy kajmakowej – krówkowej

Dodatkowo:

  • 300 g grubo pokrojonych orzechów włoskich lub ziemnych

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy. Na stolnicy mąkę siekamy z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. mleko ,cukry, jajka żółtka, miód i zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Przygotowujemy formę np.20×30 cm.
  3. Wszystkie 3 ciasta wykładamy na blaszki i pieczemy 3 spody. pieczemy około15 minut do zarumienienia ciast.
  4. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. W garnku gotujemy 250 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do innego naczynia wlewamy drugą szklankę mleka i dodajemy budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną.
  5. Rozprowadzony budyń wlewamy do wrzącego mleka z cukrami. Mieszamy intensywnie i gotujemy aż budyń będzie pyrkał. Odstawiamy do przestudzenia.
  6. Masło ucieramy na puszystą konsystencję. Kolejno łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń i ucieramy.
  7. Na jeden upieczony placek nakładamy połowę budyniu. Następnie kładziemy drugi placek. Na drugi placek nakładamy drugą część budyniu. Następnie kładziemy trzeci placek. Na 3 placek smarujemy masę kajmakową.
  8. Na koniec posypujemy orzechami. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *