Poznajcie mój wyjątkowy przepis na pyszną roladę na bazie serka mascarpone. Rolada jest niebiańsko puszysta i mięciutka i delikatna, a galaretka świetnie dopełnia smak. Gwarantuję ,że będzie niezapomnianym smakołykiem dzieci jak i starszych. Serdecznie polecam!
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 średnich jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g. serka mascarpone
- 1 cukier waniliowy
DODATKOWO:
- 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
- Przygotowujemy biszkopt. w tym celu oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas miksując. Ciasto miksujemy na puszystą pianę.
- Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy olej. Wyłączamy mikser. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta. Teraz całość mieszamy szpatułką.
- Blaszkę o wym. 30x40cm. wykładamy papierem do pieczenia. Na całą powierzchnię wykładamy ciasto. Pieczemy na środkowej półce w nagrzanym piekarniku do170 st. około 10 minut. ( uważać ,żeby biszkoptu nie przesuszyć, bo przy zwijaniu popęka)
- Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z piekarnika. Odklejamy papier z biszkoptu. Biszkopt kładziemy na lekko wilgotną ściereczkę bawełnianą. Luźno zwijamy ciasto wraz ze ściereczką. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody, po czym przelewamy ją do plastikowe podłużnej foremki.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijamy.
- Następnie do śmietany dodajemy partiami serek mascarpone, cały czas miksując.
- Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy i równomiernie smarujemy krem.
- Ze stężałej galaretki wycinamy 2 cm prostokąt, o długości jak rolada.
- Galaretkę umieszczamy przy dłuższym brzegu ciasta i zwijamy.
- Roladę posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego.