Menu Zamknij

Rolada z serkiem mascarpone

Poznajcie mój wyjątkowy przepis na pyszną roladę na bazie serka mascarpone. Rolada jest niebiańsko puszysta i mięciutka i delikatna, a galaretka świetnie dopełnia smak. Gwarantuję ,że będzie niezapomnianym smakołykiem dzieci jak i starszych. Serdecznie polecam!

Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 średnich jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g. serka mascarpone
  • 1 cukier waniliowy

DODATKOWO:

  • 1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy biszkopt. w tym celu oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas miksując. Ciasto miksujemy na puszystą pianę.
  2. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy olej. Wyłączamy mikser. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta. Teraz całość mieszamy szpatułką.
  3. Blaszkę o wym. 30x40cm. wykładamy papierem do pieczenia. Na całą powierzchnię wykładamy ciasto. Pieczemy na środkowej półce w nagrzanym piekarniku do170 st. około 10 minut. ( uważać ,żeby biszkoptu nie przesuszyć, bo przy zwijaniu popęka)
  4. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z piekarnika. Odklejamy papier z biszkoptu. Biszkopt kładziemy na lekko wilgotną ściereczkę bawełnianą. Luźno zwijamy ciasto wraz ze ściereczką. Pozostawiamy do ostudzenia.
  5. Przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody, po czym przelewamy ją do plastikowe podłużnej foremki.
  6. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijamy.
  7. Następnie do śmietany dodajemy partiami serek mascarpone, cały czas miksując.
  8. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy i równomiernie smarujemy krem.
  9. Ze stężałej galaretki wycinamy 2 cm prostokąt, o długości jak rolada.
  10. Galaretkę umieszczamy przy dłuższym brzegu ciasta i zwijamy.
  11. Roladę posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *