Menu Zamknij

Placki ziemniaczane po szwajcarsku

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne placki.To zapraszam na placuszki w innej wersji, czyli placki po szwajcarsku. Chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie. Proste w wykonaniu, a smakiem powalają każdego. Ja do placków dodałam cebulkę i boczek ale można dodać np.kiełbasę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 12 dag. wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 średnie cebule
  • 5- 6 łyzek oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki w skórkach myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy sól, kminek i gotujemy w skórkach około 20 minut. Następnie odcedzamy. Odcedzone zalewamy zimną wodą. Po około 1 minuty ponownie odcedzamy.
  2. Nastepnie obieramy ze skórek i trzemy ziemniaki na dużych oczkach.
  3. Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle do zeszklenia.
  4. Boczek kroimy i podsmażamy.
  5. Do miski wrzucamy starte ziemniaki, podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oaz pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników.
  6. Na patelni dość mocno rozgrzewamy olej. Formujemy placuszki o średnicy 5-6 cm.
  7. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *