Poznaj moj przepis na pyszną, domową marchewkę duszoną w lekkim sosie musztardowym. Wyjątkowy i tradycyjny przepis krok po kroku. Dodatek musztardy i ziół do marchewki podkreśla jej wyjątkowo delikatnym smak. Taka marchewka świetnie się sprawdzi do dań obiadowych. Wyprobujcie sami.
SKŁADNIKI:
- 300 g marchewki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka siekanego koperk
- 1 łyżeczka siekanej bazylii
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- 0,5 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
- Marchewkę kroimy w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Cebulę także kroumy w kosteczkę. Pokrojoną marchew razem z masłem przekładamy do naczynia z grubym dnem. Doprawiamy odrobiną soli. Naczynie przykrywamy. Na nie dużym płomieniu podsmażamy około 15 minut co chwilę mieszając. Gdy marchewką będzie w miarę miękka dokladamy pokrojoną cebulkę i dalej pod przykryciem dusimy jeszcze około 5 minut.
- Wszystkie zioła siekamy.
- W miseczce za pomocą rózgi kuchennej mieszamy mleko wraz z musztardą i żółtkiem.
- Do podduszonej marchewki dodajemy zioła. Zalewamy marchewkę przygotowanym sosem i chwilę jeszcze podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.