Menu Zamknij

Duszona marchewka w lekkim sosie musztardowym

Poznaj moj przepis na pyszną, domową marchewkę duszoną w lekkim sosie musztardowym. Wyjątkowy i tradycyjny przepis krok po kroku. Dodatek musztardy i ziół do marchewki podkreśla jej wyjątkowo delikatnym smak. Taka marchewka świetnie się sprawdzi do dań obiadowych. Wyprobujcie sami.

SKŁADNIKI:

  • 300 g marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka siekanego koperk
  • 1 łyżeczka siekanej bazylii
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Marchewkę kroimy w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Cebulę także kroumy w kosteczkę. Pokrojoną marchew razem z masłem przekładamy do naczynia z grubym dnem. Doprawiamy odrobiną soli. Naczynie przykrywamy. Na nie dużym płomieniu podsmażamy około 15 minut co chwilę mieszając. Gdy marchewką będzie w miarę miękka dokladamy pokrojoną cebulkę i dalej pod przykryciem dusimy jeszcze około 5 minut.
  2. Wszystkie zioła siekamy.
  3. W miseczce za pomocą rózgi kuchennej mieszamy mleko wraz z musztardą i żółtkiem.
  4. Do podduszonej marchewki dodajemy zioła. Zalewamy marchewkę przygotowanym sosem i chwilę jeszcze podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *